mjesto za top banner

3. RUJNA 2010. 08:09h

Kraljević: Istražujem kriminal s naljepnicama u Zagrebparkingu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Moguće je da je riječ o organiziranom kriminalu u prodavanju naljepnica, rekao je Mate Kraljević, direktor Zagrebparkinga. Naime, po indicijama voditelja Holdingove podružnice, parkirališnim se kartama ilegalno trguje, a vrlo je vjerojatno da su umiješani i neki djelatnici!

Tražio karte na crno

– U svibnju sam dao nekim ljudima ukupno 12.000 kuna kako bi mi nabavili te parkirališne karte, no naravno da to nisu učinili – rekao je Kraljević, koji je dodao da mu je prišlo već nekoliko osoba koje imaju spoznaje o ilegalnom trgovanju kartama, no konkretnih rezultata još nema.

Ingerencija nad prodajom naljepnica za parkiranje uskoro bi mogla prijeći na gradski Ured za izgradnju i njezina pročelnika Jelavića, što bi značilo da Zagrebparking na godišnjoj razini ostaje zakinut za oko 28 milijuna kuna, odnosno 16 posto prihoda. Jednako tako postoje naznake da bi se dio garažnih prostora mogao “oduzeti” tvrtki, što bi tu podružnicu financijski znatno oštetilo.

-.-Ivan Radovic-.-
Photo Ivan Radovic  
Kako bi pokazao da mu briga o kartama nije povjerena uzalud, Kraljević je počeo intenzivnu istragu u vlastitim redovima. Potpomognut internom revizijom i državnim organima, koji traže dokaze za protupravnu trgovinu kartama, koje na crnom tržištu vrijede oko 3000 kuna.

Prve sumnje

Zagrebparking je ‘93. godine već potresla afera. Tada je bila riječ o krivotvorenju parkirališnih karata. Međutim, “odgovorni nikada nisu kažnjeni”, ispričao nam je Kraljević, koji je na čelu tvrtke već više od 20 godina. U ovom slučaju, smatra, odgovorni se neće uspjeti izvući.

– Od 1. kolovoza tražimo osobnu iskaznicu i prometnu dozvolu, a prikupljeni se podaci arhiviraju – objašnjava Kraljević. Priznaje, u prošlosti se izlazilo građanima ususret i nije se inzistiralo na osobnoj iskaznici, odnosno potvrdi MUP-a.

– Pet, šest naljepnica čine mi se sumnjivima, a podatke sam proslijedio MUP-u da bi se ustanovilo kako osoba koja živi na Markuševcu ima kartu izdanu na adresu u, recimo, Heinzelovoj – objasnio je Kraljević.

– Ovo nije jednostavan posao. U HAC-u se godinama istraživalo, no na kraju se ipak pronašlo odgovorne – zaključio je.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!