mjesto za top banner

6. SRPNJA 2012. 16:04h

Kotromanović sa glavnim tajnikom NATO-a razgovarao o budućnosti Saveza

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ministar obrane Ante Kotromanović susreo se danas s delegacijom NATO saveza, predvođenom glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom.

U službenom razgovoru Kotromanović i Rasmussen istakli su značaj misije ISAF u doprinosu razvoja stabilnosti u Afganistanu, važnost nastavka euroatlantskih integracija zemalja zapadnog Balkana te naglasili značaj koncepta „Pametne obrane“ (Smart Defence) i proširenja inicijative „Povezanih snaga“ (Connected Forces) u kontekstu zadržavanja obrambenih sposobnosti zemalja članica Saveza.

Rasmussen je pohvalio doprinos Hrvatske u provođenju međunarodne mirovne misije ISAF, istaknuvši da pripadnici Oružanih snaga RH u Afganistanu obavljaju sjajan posao. „Cijenimo vodeću hrvatsku ulogu u Školi vojne policije i u obuci pripadnika afganistanskih snaga. To je sjajan primjer savezničke suradnje i pokazatelj kako treba razvijati projekte zasnovane na konceptu „Pametne obrane“. 

Kotromanović je Rasmussenu čestitao na uspješno održanom summitu u Chicagu te pohvalio njegov osobni angažman, snažnu predanost i ustrajnost u održavanju relevantnosti NATO saveza. „Summit u Chicagu potvrdio je nezamjenjivu ulogu Saveza za održavanje naše sigurnosti te je ujedno snažno potvrdio transatlantsku vezu. Posebno pozdravljamo glavne zaključke summita posebice u pogledu obrambenih sposobnosti, doprinosa stabilizaciji Afganistana i održivosti afganistanskih snaga sigurnosti i razvoja NATO-ove mreže partnerstva“, rekao je Kotromanović. 

Govoreći o mogućnostima realizacije koncepta „Pametne obrane“ Rasmussen je izrazio zadovoljstvo hrvatskim uključivanjem u šest projekata u okviru savezničke suradnje te podržao nedavno sklopljen ugovor o obrambenoj suradnji između Ministarstva obrane RH i Ministarstva sigurnosnih snaga Kosova. 

Ministar Kotromanović istaknuo je snažnu i kontinuiranu predanost i potporu Hrvatske euroatlantskoj perspektivi regije. Obojica su se složila da je nastavak euroatlantskih integracija zemalja zapadnog Balkana kao i regionalna suradnja na području sigurnosti od ključnog značaja za stabilnost i ekonomski prosperitet.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!