mjesto za top banner
Autor: Deana Knežević AUTOR Deana Knežević
Dnevni komentarNajnoviji lanci

14. OUJKA 2012. 22:46h

Kosor protiv Kosor

Jadranka Kosor

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Da je pobijedila na izborima, stranački bi je suradnici i danas dočekivali u stavu mirno, a novinskim bi se intervjuima napadno odricali Sanadera i hvalili nju. Ali HDZ nije i treći put za redom pobijedio na parlamentarnim izborima, a Jadranka Kosor kao da i dalje očekuje da je se okružuje strahopoštovanjem na koje mogu računati samo izborni pobjednici, nikako gubitnici. 

'Urušavanje, prijetnje, podmetanja, širenja laži', sve su to njeni izrazi koje upotrebljava govoreći o današnjem HDZ-u. Stanje u stranci je poput onog nakon smrti prvog HDZ-ovog predsjednika Tu?mana. članstvo je podijeljeno, me?usobno nepovjerljivo i posva?ano, no Jadranka Kosor smatra da je odgovornost za takvo stanje na 'pretendentima' za mjesto predsjednika HDZ-a. Nema govora o tome da je možda i sama pridonijela totalno neprijateljskoj unutarnjoj atmosferi, što je samo još jedan dokaz da ona danas ni sebe ni stranku više nije u stanju sagledati realno.

Sve je moglo izgledati puno drugačije, da je odmah po Sanaderovoj ostavci na mjesto predsjednika Vlade počela pripremati unutarstranačke izbore. A i da je još prije godinu, godinu i pol, inicirala parlamentarne izbore. U jesen ili zimu 2009. godine, Jadranka Kosor glatko bi pobijedila na izborima za šeficu stranke. S takvom političkom legitimacijom, mogla je puno kvalitetnije posložiti Vladu, a onda i ostvariti glavne ciljeve iz Programa gospodarskog oporavka, za koji je načelno dobila sve pohvale.

Taj vlak je me?utim propušten 2009. godine, a onda je ista greška ponovljena nakon parlamentarnih izbora prošle godine. Da je poslije izbornog poraza i Jadranka Kosor poput nekih drugih stranačkih čelnika dala ostavku na čelno mjesto u stranci,  'podmetanja i širenje laži' bili bi daleko od nje, a možda toga i ne bi bilo. Jadranku Kosor pamtilo bi se kao dugogodišnju saborsku zastupnicu, pa potpredsjednicu Vlade i premijerku koja je uspjela završiti hrvatske pregovore s Europskom unijom. Je li to malo za jedan život? Jadranka Kosor očito smatra da jest, te se usrdno bori za još jedan 'puni, pravi, demokratski mandat'. Ali metode nisu isključivo demokratske, a kako je ne štiti pobjednička aura, izložila se reakcijama političkih suparnika na koje očito nije bila spremna.

Luka Bebić danas prepričava kako je Kosor tražila da joj se stranački kolege ulizuju. Ona odgovara kako je problem s Bebićem i nekima drugima počeo kad su shvatili da ona 'neće biti mala od kužine'. Vjerojatno je doista bilo tako, ali sad je nevažno. Stranka se već dugo ne bavi temama bitnim za članstvo i birače, nego pokvarenim unutarnjim odnosima. S obzirom da ona to ne može popraviti, mogla je barem učiniti nešto za sebe. Povući se, pronaći unutarnji mir  i sačuvati dostojanstvo. Ali što je to prema izazovu vlasti?

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!