mjesto za top banner

29. LIPNJA 2012. 17:28h

Kosor: Suosjećam sa Čačićem, ali treba podnijeti ostavku

Jadranka Kosor

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Komentirajući prvostupanjsku presudu mađarskog suda prvom potpredsjedniku Vlade RH Radimiru Čačiću, zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, Jadranka Kosor (HDZ) i Dragutin Lesar (HL) poručili su kako treba dati ostavku, dok je Josip Leko (SDP) rekao da se o tome najprije trebaju izjasniti sam Čačić i njegova stranka.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je novinarima u Saboru da sudove i njihove odluke treba uvažavati bez obzira u kojoj su europskoj zemlji.

O političkim posljedicama presude, kaže Leko, najprije se treba izjasniti sam Čačić i njegova stranka HNS, a onda vjerojatno i vlada.

"Sve ostalo su samo nagađanja", istaknuo je Leko.

Jadranka Kosor je rekla da kao pravnica zna da se nepravomoćne presude, pogotovo prvostupanjske, ne komentiraju, ali da se u ovom slučaju radi o političkoj činjenici jer se takva presuda izrekla prvom potpredsjedniku vlade.

"Suosjećam sa Čačićem jer se nalazi u iznimno teškom životnom razdoblju, no budući da je političar, član vlade mislim da svakako treba podnijeti ostavku, a ako to ne učini - onda takav korak treba poduzeti predsjednik Vlade", izjavila je Kosor.

Napomenula je da na tu situaciju gleda i kao bivša premijerka i da bi ga ona razriješila.

Kosor je ustvrdila da je to i do sada bio veliki kamen oko vrata Vladi i njenom radu.

"Čačić ima ogroman i iznimno važan resor, gospodarstvo, a čovjek koji je pod pritiskom, pogotovo sada kad ima prvostupanjsku presudu, teško da može mirno, staloženo i sabrano, punom snagom raditi taj posao, a upravo to nam sada treba", rekla je.

Kosor smatra da Milanović kao premijer sada mora misliti o najboljim interesima Hrvatske, Vlade i Čačića jer će ubuduće njegove političke odluke biti izvrgnute propitivanjima.

Na pitanje očekuju li se i neki potezi iz HNS-a, Kosor je odgovorila da je Čačić predsjednik HNS-a i da je to za tu stranku sigurno dodatni teret.

Na novinarski navod da postoje i drugi slučajevi Ferenčak, Habuš, Holy s kojom je, kako kaže premijer, visoko podignuta ljestvica, Kosor je odgovorila:

"Ljestvica je visoko podignuta samo za neke. To je veliki problem. Prvi krivi korak napravljen je već time kad je Čačić uopće stavljen na listu", rekla je Kosor.

"Čovjek koji je dobio prvostupanjsku predsudu bez obzira kakva ona bila, ona je osuđujuća i on sigurno ne može normalno raditi svoj posao", zaključila je Kosor ponovivši kako iskreno suosjeća s Čačičem, ali i s obitelji Liptak.

Laburist Dragutin Lesar je izjavio je da nepravomoćnu presudu može komentirati samo u kontekstu političke odgovornosti državnog dužnosnika.

"Proglašen je krivim, želim vjerovati da ona visoko podignuta ljestvica, koju je premijer podigao u slučaju bivše ministrice Mirele Holy, neće biti sada spuštena", rekao je Lesar.

Čini mu se, kaže, da je i mađarsko pravosuđe shvatilo da je prvi potpredsjednik hrvatske vlade nezamjenjiv, te u tom kontekstu promatra i presudu.

Upitan kako misli da je Čačić nezamjenjiv, Lesar je podsjetio na njegovu izjavu da će se povući iz politike "samo ako bude osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu".

Osvrćući se na izjavu premijera Zorana Milanovića da će odluku donijeti nakon pravomoćne presude Čačiću, Lesar je ustvrdio kako "Milanović više neće biti premijer kada ta presuda bude pravomoćna".

"Da se to dogodilo bilo kome drugom, vjerojatno bi bio pod takvim političkim i medijskim pritiskom da bi morao podnijeti ostavku", istaknuo je.

Upitan hoće li podnijeti interpelaciju u Hrvatskom saboru, Lesar je odvratio da se to može formalno učiniti, ali i da bi takav korak, s obzirom na veliku većinu koja koalicija ima u Saboru, bio besmislen. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!