mjesto za top banner

10. SRPNJA 2012. 16:26h

Kosor: O MPO-u se treba provesti referendum

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Saborski Odbor za obitelj, mladež i šport danas je većinom glasova podržao Vladin konačni prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), a protiv su bili zastupnici HDZ-a, među kojima je Jadranka Kosor apelirala da o tom zakonu odluče građani na referendumu.

Kosor, predsjednica Odbora, u raspravi je istaknula kako je riječ o osjetljivom zakonu za koji politika, tj. parlament treba naći snage da problematiku koju regulira zakon pokuša uskladiti sa stvarnim životom ljudi.

"To ne bio smio biti predmet političkog prepucavanja zbog različitih svjetonazora", kazala je, istaknuvši svoj stav da život počinje prirodnim začećem i završava prirodnom smrću, te da u tom smislu nije sklona donošenju zakona kako ga predlaže Vlada.

Taj je zakon, naglasila je Kosor, upravo tema o kojoj bi se trebao provesti referendum. "Ovako ćemo se unedogled prepucavati", poručila je Kosor vladajućima.

I njezin stranački kolega Ante Babić ustvrdio je kako život počinje začećem te da u tom smislu predloženi zakon smatra kršenjem prava na život i ustavnih načela o ljudskim pravima, posebno zbog dopuštanja zamrzavanja jajnih stanica koje smatra začetom djecom.

Kao i Kosor, neprimjerenim smatra da su za kršenje zakona predviđene tek prekršajne, ne i kaznene sankcije, upozorivši da zakon otvara prostor brojnih manipulacijama i nezakonitostima koje treba rigorozno kažnjavati.

Sunčana Glavak (HDZ) prigovorila je odredbi po kojoj bi se ograničenje od šest postupaka MPO-a na teret HZZO-a odnosilo i na žene koje su se već podvrgavale tim postupcima po važećem zakonu.

Odgovorila joj je pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović, istaknuvši da se to ograničenje odnosi samo na postupke u kojima se koristi stimulacija, s obzirom na upozorenja medicinske struke da previše takvih postupaka stimulacije šteti zdravlju žene.

Na apel predsjednice Odbora o raspisivanju referenduma, Đukanović je rekla kako bi, kada bi o nečemu odlučivala na referendumu, htjela da to bude nešto što se na nju odnosi, odnosno da nisu svi građani primorani liječiti se od neplodnosti.

Odgovorila je i na stavove HDZ-a da život počinje začećem. "Nama kao predlagatelju nije bila namjera i želja propisivati kada počinje život, nego propisati načine i postupke MPO-a", poručila je, napominjući da je zakon u potpunosti usklađen s propisima EU.

S njom se složila i Sonja Koenig (HNS), ističući kako zakon nikoga ne prisiljava da se podvrgne umjetnoj oplodnji već daje izbor svakome da sam odluči. "Tu odluku ni za koga ne može donijeti ni jedna vjerska zajednica, ni jedna udruga, ni jedna država. Država mora osigurati zakone kojima će svima koji žele postati roditelji omogućiti da to i postanu", naglasila je. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!