mjesto za top banner

25. LISTOPADA 2011. 13:27h

Kosor: Mi znamo upravljati i štedjeti, nama ne treba MMF

Jadranka Kosor

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Kao što je i prošli tjedan premijerka Jadranka Kosor obećala radnicima Đakovštine, bit će im isplaćena potraživanja u iznosu od 27,9 milijuna kuna. Ugovor o prijenosu sredstava na radnike, ali ne i članove uprave bit će potpisan sutra, najavljeno je na sjednici Vlade. Vlada je i predložila preraspodjelu 1,57 milijardi kuna proračunskog novca, nakon čega će biti ušteđeno 254,4 milijuna kuna.

– Tako mi u najtežim trenucima pokazujemo da znamo obaviti konsolidaciju financija i zato nam MMF ne treba. Mi znamo upravljati i štedjeti. Poštujemo zakon o fiskalnoj odgovornosti, a oni koji nisu glasovali za taj zakon danas bi zvali MMF – rekla je premijerka Kosor nadovezujući se na izjavu esdepeovca Slavka Linića koji je neki dan rekao kako je MMF potreban. Preraspodjelom novca i uštedama dio novca usmjerit će se za, primjerice, vojnu opremu i doplatak za djecu.

– U ovoj godini primjenjuje se Zakon o fiskalnoj odgovornosti te su rashodi ostvareni prema planu, a na prihodovnoj strani nedostaje 3,5 milijardi kuna, deficit je veći za 800 milijuna kuna – rekla je ministrica financija Martina Dalić naglasivši kako će ipak do kraja godine na rashodovnoj strani biti još ušteda, prema procjenama oko 300 milijuna kuna.

Dio sjednice Vlade odnosio se na "obračun" dvaju potpredsjednika Vlade – Božidara Pankretića i Slobodana Uzelca. Uzelac je nakon duljeg vremena digao ruku da bi pohvalio Vladu zbog urednih financija, ali i zamjerio nekim potezima unutar Pankretićeva ministarstva regionalnog razvoja. Tako Uzelac tvrdi da je premalo učinjeno za neke općine u težem položaju, kao i za obnovu na područjima posebne državne skrbi. Također je zamjerio nedostatak komunikacije s Pankretićem, koja je, kako je naglasio, bila bolja s njegovim prethodnikom – Petrom Čobankovićem.

Pankretić se opravdao da je maksimalno pomognuto tim općinama i objektima te da se pri tome nisu vodili političkim opcijama. Pankretićevo ministarstvo predlagatelj je izmjena Zakona o vodi, što je Vlada danas uputila i u Sabor, a kojima bi se trebala omogućiti eksploatacija pijeska i šljunka. I nakon Pankretićeva objašnjenja Uzelac se javio za riječ komentirajući:

– Kojeg smo vraga čekali dvije godine?

Naime, zbog nemogućnosti eksploatacije do sada smo pijesak i šljunak morali uvoziti iz Srbije i BiH. No i na tu primjedbu Pankretić je imao stručno objašnjenje, a i sama premijerka je rekla da je za problem čula prošli tjedan.

– Sada više neće biti nestašice pijeska i šljunka, smanjit ćemo njihov uvoz pa i maloprodajnu cijenu – rekao je Pankretić. Vlada je predložila davanje jamstva HBOR-u ili drugim poslovnim bankama u iznosu od 15 milijuna eura zbog zaduženja brodogradilišta Kraljevica, a kako bi mogli završiti gradnju dvaju brodova za kanadskog i švedskog naručitelja.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!