mjesto za top banner

2. TRAVNJA 2012. 10:04h

Kontra: Diskriminativni sadržaji pronađeni su u više školskih udžbenika

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Udruga Kontra organizira tematsku tiskovnu konferenciju pod nazivom "Analiza LGBT tematike u udžbenicima za osnovnu i srednju školuť. Evo razloga za sazivanje ove konferencije, objavljujemo priopćenje ove udruge:

Nakon prijave diskriminacije u Osnovnoj školi Bartol Kašić (vjeroučiteljica je učila djecu da je homoseksualnost bolest) i dobivanja saznanja o diskriminativnom sadržaju udžbenika ŤS Kristom u životť za 8. razred osnovne škole, odobrenog od strane Ministarstva obrazovanja, odlučile smo izraditi detaljnu analizu udžbenika za osnovnu i srednju školu iz relevantnih predmeta.

Prošla Vlada ni nakon preporuke Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za uklanjanje diskriminativnog sadržaja, nije uskladila sadržaj udžbenika s pozitivnim propisima, a nažalost nova Vlada nastavlja praksu prethodne.

Napravljena je analiza udžbenika društvenih i humanističkih predmeta, te biologije i relevantnih predmeta strukovnih škola. Analizirani su udžbenci 7. i 8. razreda osnovne škole i 3. i 4. razreda srednjih škola.

Diskriminativni sadržaji su nažalost pronađeni u više udžbenika.

Homoseksualnost se u udžbenicima uglavnom prikazuje u negativnom svjetlu, kao nastranost koja je nedovoljno istražena od strane medicine i psihologije (vjeronauk) i u vezi sa spolnim bolestima, naročito HIV-om (biologija).

Osobe s ineterseksualnim karakteristikama se uglavnom ne spominju u udžbenicima biologije, a kada se spominju to je u kontekstu abnormalnosti i socijalne delikvencije.

Za Lezbijsku grupu Kontra:

Sanda Brumen i Sanja Juras

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!