mjesto za top banner

14. SRPNJA 2015. 14:32h

KOMENTAR HGK Nastavljen trend rasta industrijske proizvodnje u EU

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Industrijska proizvodnja na razini Europske unije u posljednjih godinu dana bilježi pozitivan trend, s iznimkom u kolovozu (-0,2 %) i studenom (-0,1 %) prošle godine, kada je zabilježen pad proizvodnje koji graniči sa stagnacijom. Ako se izostave ta dva pada, pozitivan trend proizvodnje na razini EU traje od rujna 2013. godine. Spomenuta pozitivna kretanja industrijske proizvodnje djelomično su rezultat povećane inozemne potražnje. Naime, od srpnja prošle godine bilježi se i godišnje povećanje robnog izvoza Europske unije. Uz to, na pozitivne trendove industrijske proizvodnje u EU povoljno su utjecali i neki pokazatelji gospodarske aktivnosti, primjerice trend povećanja potrošnje kućanstava i investicija u fiksni kapital koji traje od trećeg tj. četvrtoga kvartala 2013. godine, stoji u današnjem komentaru Hrvatske gospodarske komore.
 
U svibnju ove godine industrijska proizvodnja EU je, prema kalendarski prilago?enim podacima, bila 2 % (u Hrvatskoj 4,4 %) veća u odnosu na isti mjesec prošle godine. Spomenuti svibanjski rast strukturno je rezultat zabilježenog povećanja industrijske proizvodnje u 18 zemalja Europske unije (svibanjski podaci za Belgiju, Cipar i Austriju nisu dostupni), dok je u Danskoj, Estoniji, Irskoj, Grčkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj i Finskoj zabilježen pad. 
 
U prvih pet mjeseci ove godine industrijska proizvodnja EU je u prosjeku, prema kalendarski prilago?enim podacima, bila oko 1,6 % (u Hrvatskoj 1,2 %) veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i oko 8,3 % (u Hrvatskoj 15,9 %)  manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Spomenuti rast u odnosu na prošlu godinu (prema dostupnim podacima za 25 zemalja EU) rezultat je  zabilježenog povećanja proizvodnje u većini zemalja EU, odnosno pad je zabilježen samo u Finskoj (-4,2 %) i Švedskoj (-0,6 %).
 
-.-e-mail/HGK-.-
 
"U prvih pet mjeseci ove godine dinamika rasta industrijske proizvodnje u Hrvatskoj niža je u odnosu na prosjek EU. U odnosu na pretkrizno razdoblje, odnosno 2008. godinu, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj sporije se oporavlja u odnosu na prosjek EU, jer je tek nakon petogodišnjeg trenda pada, u 2014. godini zabilježen blagi rast industrijske proizvodnje u Hrvatskoj. Na razini cijele ove godine, u Hrvatskoj očekujemo blagi rast ukupne industrijske proizvodnje, do 1%", rekao je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!