mjesto za top banner

2. SIJENJA 2013. 11:22h

Komentar Glasa Koncila o nemirenju s nametanjem

Foto

Hrvatska
0

Tekst

 Katolički tjednik "Glas Koncila" u uredničkom komentaru prvoga ovogodišnjeg broja piše da odlučno tražeći rješenje problema, koji je nastao krivnjom ministarstva, predstavnici crkvene hijerarhije nipošto nisu otvorili sukob s državom, već pomažu aktualnoj vlasti da i u tom pitanju služi suvremenome hrvatskom društvu i da omogućujući vjernicima prihvatljivi spolni odgoj poštuje hrvatski kulturni, nacionalni i većinski vjernički identitet.

U komentaru tjednika "Nemirenje s nametanjem" glavni urednik Ivan Miklenić napominje da su javni istupi predstavnika Crkve došli nakon što su se predstavnici vlasti oglušili na višekratne pozive iz Hrvatske biskupske konferencije za susret i dijalog, a poziv na dijalog javno je ponovno i kardinal Bozanić na božićnoj misi.

"Dok je predsjednik Vlade, u izjavi novinarima nakon božićne mise, odškrinuo vrata za traženje rješenja, ministar nije ni časa posustao u otvorenom vrije?anju", tvrdi Miklenić. Ministrove riječi iz intervjua jednom dnevnom listu ocijenio je ispod razine civiliziranog komuniciranja, osobito državnih službenika kojima je zadaća služiti, a ne bahato gospodariti i nametati svoje svjetonazorsko vi?enje.

Po komentatorovim riječima skandalozno je tvrditi da crkveni letak "vrvi lažima", a da na tiskovnoj konferenciji na Badnjak predstavnici tvoraca toga programa spolnoga odgoja ni jednu tvrdnju nisu osporili.

Ministrove riječi da se Crkva "miješa u nešto za što nema pravo", Miklenić smatra da je čisti izričaj komunističke totalitarne retorike i svijesti te otkrivaju da ministarstvo otvoreno gazi demokraciju.

"Već po ustavu baš svatko ima pravo na iznošenje svojega stava o baš svakom društvenom pitanju, pa je nečuveno da ministar želi to osporavati Katoličkoj crkvi, koja je apsolutno najveća udruga civilnoga društva u Hrvatskoj", navodi u komentaru i dodaje da ako ministar to stvarno tako misli, onda ni časa ne bi više smio sjediti u vladi koja želi biti demokratska.

U zaključku komentara objašnjava da je Crkva, koja se ne može pomiriti s nametanjem ideologiziranog programa, bila je prisiljena poslužiti se lecima, a to je, kako se dodaje, najrječitiji pokazatelj stanja u medijima koji su toliko instrumentalizirani i pristrani da više i ne prenose one stavove koji se tiču čak većine roditelja u Hrvatskoj.

Miklenić drži da to i ne iznena?uje dok se u božićnom broju jednih dnevnih novina besprimjerno etiketira katolike i biskupe.

"Da se u ta etiketiranja umjesto katolika i biskupa stave riječi npr. muslimani, Židovi, Amerikanci ili Srbi, političari, novinari ili bankari - zar to ne bi bilo prepoznato kao nedopustivi govor mržnje? Je su li u Hrvatskoj svi gra?ani jednaki?", pita se u komentaru "Glasa Koncila".

(Hina) 
 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!