mjesto za top banner

13. KOLOVOZA 2012. 08:41h

Kod Skradina požar pod nadzorom, u Kominu gasi i vojska

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Požar kod Skradina je pod kontrolom, no i dalje je aktivan krajni sjevetoistočni dio koji se nalazi na minski sumnjivom području. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje, smriku i borovu šumu. Opožarena površina na području Skradina procjenjuje se na 420 ha.

Nakon cjelonoćne borbe s vatrenom stihijom od jutros je pod nadzorom veliki požar na području Sonkovića, pored Skradina, doznaje se od Nediljka Dujića, skradinskog gradonačelnika i čelnika Stožera za zaštitu i spašavanje toga grada.

Još uvijek ima džepova iz kojih dimi, no ta mjesta polijevaju kanaderi jer im ljudstvo i tehnika ne mogu pristupiti. Otvorenog plamena na požarištu više nema, kazao je Dujić.

Na terenu su dežurne ekipe koje će požarište nadzirati tijekom cijelog dana, a uskoro će biti raspušteni vatrogasci koji su u pomoć Skradinjanima došli iz Zagreba i Karlovca.

Iako je jutros Hrvatska vojska trebala poslati svojih 50 vojnika u pomoć gasiteljima, za to na kraju nije bilo potrebe jer je požar ranije bio stavljen pod nadzor, izvijestio je.

Još uvijek je teško reći kolika je opožarena površina, no zasad se zna da je stradalo mnogo nasada maslina i vinove loze od Skradina prema Gračacu, no na sreću nitko nije ozlijeđen, a spašeni su i svi objekti kojima je vatra sinoć ozbiljno zaprijetila, kazao je skradinski gradonačelnik Dujić. Podsjetio je da su zbog požara sinoć bili evakuirani stanovnici naselja Todorovići, Čulini i Bratići.

Napomenuo je kako je ovo bio jedan od najtežih požara ove godine, a vatra je u jednom trenutku imala frontu dugu čak četiri kilometra. Zbog toga se mogu očekivati velike štete na poljoprivrednim kulturama, ističe gradonačelnik Skradina.

Tijekom dana Grad Skradin će osnovati Povjerenstvo za procjenu štete koje će obići požarište i popisati uništene kulture, a tu listu priložit će županu šibensko-kninskom kako bi se eventualno mogla odobriti odšteta iz županijskog proračuna, najavio je.

U tijeku je i gašenje požara na području Komina - Kule Norinske gdje po zadnjim informacijama i iz zraka pomažu tri kanadera. S vatrom se bori oko 95 vatrogasaca, a u pomoć je stiglo 41 vatrogasac iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije. Prema prvim procjenama izgorjelo je 1000 hektara trave, niskog raslinja i šume.

Trideset pripadnika Gardijske motorizirane brigade HKoV-a stiglo je u pomoć jučer u kasnim večernjim satima, a danas tijekom jutro pridružilo im se još 72 pripadnika, javlja MORH.

Požar na području Komina i Kule Norinske još uvijek nije pod kontrolom gasitelja iako je stanje nešto bolje nego jučer, prije svega zbog povoljnih vremenskih prilika bez vjetra, rečeno je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije održane danas u Kuli Norinskoj.

Tijekom dana očekuje se stavljanje požara pod nadzor, budući je uz stotinu vatrogasaca s područja Dubrovačko-neretvanske županije na teren pristiglo i 105 opremljenih gasitelja pripadnika Hrvatske vojske, te 41 vatrogasac iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

Zapovjednik Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga Hrvatske vojske general Mate Obradović kazao je da će ovom požarištu tijekom jutra biti na raspolaganju dva kandera koji će prethodno sanirati požarište u Mokošici.

Za sav promet otvorena je državna cesta D62 Kula Norinska-Nova Sela, te županijska cesta 6217 Rogotin-Kula Norinska, kojom je potrebno voziti uz povećan oprez.

Prema procjeni Hrvatskih šuma, dosadašnja opožarena površina iznosi oko tisuću hektara, od čega oko 100 hektara visoke borove šume.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rad Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije ocijenio je kvalitetnim i dobro organiziranim.

Još uvijek je aktivan požar kod mjesta Vukšić - Pristeg za kojeg je zaprimljena dojava još 9. kolovoza oko 20.30 sati. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje i bjelogoričnu šumu, a dodatnu zabrinutost stvara minski sumnjivo područje.

Požar na području Mokošice i dalje se gasi. U gašenju sudjeluju zemaljske vatrogasne snage. Na požarište su upućene i zračne snage, javlja DUZS. Požar se djelomično proširio i na granično područje s BiH pa se gasi s obje strane granice.

Požare u Dubrovačko - neretvanskoj županiji gase dva kanadera.

U Zadarskoj županiji se gasi požar na otoku Sestrunju kod Ugljana. Vatru gase 22 vatrogasca i zračne snage. (N.Š./Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!