mjesto za top banner

28. VELJAE 2011. 12:36h

Kaznionica u Glini: Zatvor prema svjetskim standardima

Zatvor u Glini

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Povećanjem broja zatvorenika povećat će se i broj pravosudnih policajaca. Na prošle godine raspisani natječaj pristiglo je čak 700 molbi. Među njima je bila i ona bivšeg osuđenika koji je kaznu izdržavao baš u Glini. Njegova molba da postane pravosudni policajac odbijena je. Primljeno je 85 muškaraca i pet žena, uglavnom iz glinskoga kraja u kojem rade tek državne institucije. Petero nezadovoljnih rezultatima natječaja uložilo je žalbe. Žalba je uložena i na javni natječaj za opremanje zatvorske kuhinje.

Uloženo 60 milijuna kuna

Najsuvremeniji zatvorski objekt u Hrvatskoj, u koji je uloženo oko 60 milijuna kuna, bit će u cijelosti završen potkraj travnja. U Kaznionici u Glini čeka se još samo završetak adaptacije kuhinje i njezino opremanje jer valjat će tu pripremati objede za dvostruko više duša nego što ih sada ondje izdržava kaznu. Kad i taj posljednji, dva milijuna kuna vrijedan posao bude dovršen, 420 zatvorenika razmjestit će se u 145 ćelija, koliko ih je u novoizgrađenoj zgradi. U funkciji će ostati i ona stara, sazidana još za Austro-Ugarske, a u dijelu napravljenom osamdesetih, gdje su do rata boravili maloljetnici, bit će prostor za posjetitelje, pa će u konačnici u glinsku kaznionicu stati oko 800 osuđenika i po smještajnom kapacitetu bit će druga, odmah iza Lepoglave. Za sustav u kojem je trenutačno 5300 zatvorenika, a stvarnih je mjesta za njih 3350, povećanje smještajnog kapaciteta od gotovo 13 posto velik je, iako nedovoljan, pothvat.

Gimnastička dvorana

– Sve je u Glini napravljeno u roku – priča nam upraviteljica Katica Gašljević dok hodamo uličicama toga grada u malom, opasanog šest metara visokim zidom.

Zapravo, nova zgrada već je u uporabi i u njezino prizemlje zatvorenici dolaze na objed jer se kuhinja, kako smo spomenuli, uređuje.

– Tu gdje sada dolaze jesti bit će, kad sve bude gotovo, gimnastička dvorana – kaže upraviteljica vodeći nas do buduće staklene stražarske sobe u prizemlju iz koje će pravosudni policajci imati pogled na lijevo krilo, gdje su ćelije prilagođene invalidima i gdje je predviđeno da budu sobe za bolesnike, i desno, gdje će biti smješteni oni "nevaljali" s izrečenim stegovnim mjerama, ali i oni koji će na tom odjelu biti zbog sigurnosnih razloga, kao što sada, na primjer, u Remetincu na ženskom odjelu radi vlastite sigurnosti borave Vladimir Zagorec i Slobodan Đurović. U prizemlju je i "gumenjara", kako zatvorenici nazivaju sobu bez prozora, obloženih zidova i stropa, u koju se na najdulje 48 sati dovode agresivni, da se smire, a da pritom nema bojazni da će se nečim ozlijediti.

Ćelije s tuševima

Samice su pak opremljene tako da su stol i stolica fiksirani pa se ne može dogoditi da osuđenik njima zamahne prema čuvaru. Na sanitarnom čvoru samice, a svaka ćelija u novoj zgradi ima vlastiti tuš, zahod i umivaonik, nema vrata kako bi pravosudni policajac podizanjem malene gumene zavjese koja se nalazi s vanjske strane vrata pogledom mogao obuhvatiti cijeli prostor.

Svaki kat, a uz prizemlje ima ih još tri i oni su namijenjeni za "obične" zatvorenike, imat će po dva velika dnevna boravka – pušački i nepušački – s televizijom. Grijanje je u novoj zgradi podno. Namještaj je domaće proizvodnje, kreveti, stolovi i stolice izrađeni su u kaznionicama u Glini i Lepoglavi. Tu je i knjižnica u kojoj su posloženi naslovi koje je kaznionica dobila iz vojarne, a sami su zatvorenici iz te literature odabrali ono što ih ponajviše zanima, beletristiku, a vratili djela o općenarodnoj obrani i društvenoj samozaštiti. U novoj je zgradi i informatička dvorana, soba za razonodu sa stolnim nogometom i biljarom, a pripravan je i prostor za vjerske potrebe.

Veća privatnost

Tko će biti stanari tog, u odnosu na ostale, luksuznog odjela, ne zna se. Za početak, napravit će se preraspodjela unutar same Gline, gdje je trenutačno osamdesetak zatvorenika više nego što je smještajni kapacitet. Populacija će i dalje najvjerojatnije biti ona koja se upućuje na izdržavanje kazne u Glinu – mlađi, ranije neosuđivani, kažnjeni zbog droge... Odgovorni tvrde da u novoopremljenoj zgradi neće "uživati" bivši direktori i menadžeri koji su protekle godine prošli kroz pritvor Remetinca. Zainteresiranih za promjenu kreveta ima među osuđenicima u kaznionici, ali u novu zgradu bi htjeli oni kojima je ostalo još dosta kazne. Jer, uvjeti će ondje biti stroži nego u starom objektu.

– Sve će se sobe zaključavati – objašnjava upraviteljica. To je i dobro jer će se na neki način povećati privatnost svakog od osuđenika, a smanjiti međusobne svađe, ali i loše jer će nekima ti svakodnevni kontakti nedostajati, a baš zato što će biti sami, oni koji budu kanili ozlijediti sami sebe imat će više prilike da to i učine. U starom dijelu ključ se ne može staviti u svaku bravu jer ćelije nemaju vlastiti sanitarni čvor, a propisi predviđaju da se zatvorenicima mora omogućiti da imaju pitku vodu. A ta kaznionica nema toliko pravosudnih policajaca koji bi mogli svaki čas zveckati ključevima i otvarati ćelije kad se kome prohtije popiti vode.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!