mjesto za top banner

26. TRAVNJA 2012. 17:38h

Kasunić: S Tomljanovićem se nikad nisam vidio, uopće nije radio

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Za četiri mjeseca i pet dana u Hrvatskim autocestama, bivši član Uprave Željko Tomljanović ima pravo na 288 tisuća kuna neto otpremnine. Plan o brzoj i lakoj zaradi, virovitičkom bi HSS-ovcu mogao pomutiti Nezavisni cestarski sindikat, tužbom za nemoral tražeći da mu se uskrate menadžerska prava, prvom takvoj u hrvatskoj pravosudnoj povijesti...

Ugovor s HAC-om Tomljanoviću je mječno donosio plaću od 16,5 tisuća kuna i još 5.000 kuna za stan i režije te 2.200 kuna za život odvojen od obitelji. Državno poduzeće uplaćivalo mu je i policu životnog osiguranja s godišnjom premijom od oko 30 tisuća kuna, a imao je i pravo koristiti se službenim automobilom visoke klase, uz plaćene troškove goriva i servisa bez limita. Porezni obveznici plaćali su mu i račune za službeni mobitel, račune podmirene korporativnom karticom te edukaciju, a nakon dobivenog otkaza ima pravo na šest punih plaća i otpremninu u iznosu od 12 mjesečnih dohodaka.

"Uzeti toliko novaca za takav kratki period nerada je protivno svakog morala. Ne samo ovog hrvatskog, nego svakog", kaže Anđelko Kasunić, povjerenik Nezavisnog cestarskog sindikata u HAC-u koji na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu protiv Tomljanovića podiže tužbu, tražeći poništenje ugovora, s uporištem u odredbi Zakona o obveznim odnosima u kojoj se govori kako se ugovor može proglasiti ništetnim ako se protivi moralnim načelima društva.

"Ja sam član Nadzornog odbora, a nisam imao njegov broj niti sam ga ikad vidio. Trebali smo surađivati, barem u nekom minimalnom dijelu, a nismo se ni vidjeli tako da on uopće nije radio", ističe Kasunić.

Mjesec dana prije kraja mandata Kosoričine Vlade, Tomljanović je u HAC dospio kao kadar HSS-a, stranke koja je u međuvremenu spala na jednog saborskog zastupnika i izabrala novog predsjednika. "Uzme li novac, snosit će sankcije", rezolutan je Branko Hrg.

"Mislim da to moralno gledajući nije u redu, ali u svakom slučaju mislim da to ne smije napraviti", dodaje Hrg.

U međuvremenu je postavljena i nova Uprava HAC-a, koja smatra da Tomljanovićev ugovor i povlastice nisu primjerene trenutnoj gospodarskoj situaciji, ali od slučaja pere ruke, prenosi Ronald Radojević.

"Kako je gospodina Tomljanovića imenovala bivša skupština društva, a potvrdio bivši saziv Nadzornog odbora, ova Uprava nema pravnu osnovu i nadležnost za osporavanje odredbi ugovora", istaknuo je Radojević.

Tomljanović je bez komentara. Tek je matičnoj stranci povjerio kako još nije primio nikakvo rješenje o spornoj isplati 18 punih plaća, kao ni da još uvijek nema čak niti odluku o razrješenju, iako su od smjene prošla gotovo dva mjeseca. U državnim tvrtkama puno je takvih politički postavljenih "menadžera". Moralnost njihovih ugovora i beneficija uglavnom se ne propituje, jer su na sinekurama proveli više od četiri mjeseca i pet dana. (Mediaservis)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!