mjesto za top banner

14. RUJNA 2011. 10:19h

Karlovački umjetnik: Organizator i Krešimir Dolenčić su plagirali moj rad

...na više načina

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Dao sam suglasnost za izvođenje dvije pjesme, Karlovačka balada i Karlovačko pivo, ali ne i svečanost otvorenja. Prepisali su moj scenarij iz 2003. godine, koji je zaštićen i pohranjen u Turističkoj zajednici. To je krađa autorskog djela. Ne znam kako je poznati redatelj Krešimir Dolenčić došao do toga. Povrijeđen sam i želim znati kako se dogodilo da ovogodišnje otvaranje pivarijade bude identično mojem – tvrdi karlovački pisac, satiričar i slikar Davor Radović.

 Improvizirana pivnica

 Autor je scenarija i režije otvaranja 17. karlovačkih Dana piva. Po tome scena prikazuje starogradsku pivnicu s terasom, na kojoj je stara pivska bačva kao simbol pivarstva u Karlovcu, a do nje demo bar za točenje piva. Tako je bila osmišljena scena i ove godine.

 - Reagiram sa zakašnjenjem, jer na otvaranju Dana piva nisam bio. Međutim, vidio sam snimke. Zovu me karlovački intelektualci i pitaju što ću napraviti. Tražim javnu ispriku od organizatora i redatelja. U suprotnom ću ih tužiti – poručuje Radović. U svom satiričnom tonu dodaje da će od prepisivača tražiti velike ‘pare’ za odštetu i ugrožavanje ličnosti, te o svemu napisati priču. Međutim, ubrzo se vraća na ono najvažnije u čitavoj priči.

 – Meni je prioritet obraz, a ne novac. Javnost mora znati da je obmanuta. Zamjeram gradskim dužnosnicima što se nisu raspitali što će biti na otvaranju karlovačke pivske fešte. Ne može se na tuđem intelektualnom radu zarađivati, stvarati egzistencija i ostvarivati vlastita ambicija – napominje naš sugovornik.

 Ako je u pravu, isprika

 Iz Grada odgovaraju da im je to prva informacija o navodnom postojanju scenarija koji je zaštićen i koji je autorsko djelo Davora Radovića. Podsjećaju također da je Turistička zajednica s Karlovačkom pivovarom sklopila ugovor, a pivovara s redateljem Dolenčićem.

 – Ukoliko se dokaže da su tvrdnje Davora Radovića uistinu opravdane Grad Karlovac, kao organizator uputit će javnu ispriku – rekla je stručna suradnica za protokol i odnose s javnošću Andreja Barberić.

 Martina Matušin iz zagrebačke agencije Pepermint, zadužene za ovogodišnju povorku i otvaranje odgovara da nikad nije vidjela Radovićev scenarij i da je svaka sličnost s njegovim djelom slučajna.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!