mjesto za top banner

3. OUJKA 2012. 19:14h

Karlovac: Za probleme grijanja grada rješenje izgradnja termoelektrane?

Grad Karlovac

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Građani Karlovca moraju se pripremiti na to da će cijena usluga Toplane biti i veća od sadašnje - najavio je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić nakon višesatne burne rasprave o problemima grijanja grada i milijunskim gubicima karlovačke Toplane na sjednici Gradskog vijeća.

Iako se očekivalo da će rasprava dovesti do konkretnih zaključaka, čule su se uglavnom potpuno isprazne rasprave o tome što i kako dalje. Najrealniji je bio Stjepan Tvrdinić koji ima prijedlog kako riješiti problem Toplane.

Prihvatljiva cijena

- Jasno je da ni sadašnja cijena nije dovoljna da bi gradska Toplana uspjela preživjeti. Cjelokupan proces je zastario i tu treba tražiti rješenja. O tome sam razgovarao s čelnim ljudima u HEP-ovoj tvrtki Proizvodnja d.o.o. Potvrdili su mi ono što na osnovu 31 godine iskustva i sam znam. Jedino rješenje je izgradnja termoelektrane toplane. Takav bi objekt proizvodio struju, a kao drugi proizvod u sustav slao toplinsku energiju. Treba naglasiti da ni to neće biti jeftino, ali riječ je o jedinom rješenju kojim možete drugim proizvodom kompenzirati rast cijene energenata i cijenu napraviti prihvatljivom - zaključio je Tvrdinić.

Može li Grad to platiti?

- Po tome bi se novo postrojenje na plin moglo graditi u krugu sadašnje Toplane. Problem u tom slučaju bio bi dovesti u središte grada plinovod pod tlakom od trideset bara. Ukoliko se to ne bi moglo ostvariti, kao drugo moguće rješenje nameće se gradnja energane 15 do 20 megavata snage, ali na drugom mjestu. Po dokumentu kojeg je izradio Ekonerg institut za energetiku i zaštitu okoliša iz Zagreba, takvih bi lokacija na području Karlovca bilo čak pet. Riječ je o naselju Selce, neizgrađenom prostoru na Baniji, na takozvanom Gospodskom oku uz Kupu te na Borlinu kraj Karlovačke pivovare. Upitno je može li grad Karlovac platiti tu investiciju, ili bi se čitav projekt mogao financirati kreditom kojeg bi kasnije, baš poput novog pročistača, plaćali korisnici usluga Toplane.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!