mjesto za top banner

5. TRAVNJA 2013. 16:59h

Karamarko i Dodig potpisali sporazum o koaliciji HDZ-a i HDS-a

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko i Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) Goran Dodig danas su u Splitu potpisali sporazum o prijeizbornoj i poslijeizbornoj koaliciji tih dviju stranaka, a novinarima su izjavili kako tom koalicijom žele pridonijeti ujedinjavanju svih domoljubno opredijeljenih snaga u Hrvatskoj.

"HDZ ima dobar koalicijski potencijal i svi oni koji su domoljubni, državotvorni i koji svoj program baziraju na vrijednostima Domovinskog rata i neovisnosti, ali i odmak od bilo kojeg totalitarizma naši su prijatelji", rekao je Karamarko nakon potpisivanja sporazuma.

HDZ-ovi su prijatelji svi oni koji s tom strankom žele mijenjati, kako je ocijenio predsjednik HDZ-a, "ovu bezglavu gospodarsku politiku koja bezglavim i agresivnim porezima uništava i potrošače i proizvođače koji žele mijenjati državnu strukturu koja se pretvorila, rekao bih skoro, grubo rečeno, u okupatora Hrvatske".

"Danas država i državni sustav nije u funkciji građana, nego su građani u funkciji države. Ova vlast ne daje nikakvu šansu hrvatskom narodu, i to treba mijenjati", rekao je Karamarko ocjenjujući da u ovome kritičnom gospodarskom trenutku to mogu učiniti domoljubne stranke među kojima je i HDS.

Po njegovu tumačenju, nije bitno što je HDS mala stranka, nego koliko u koaliciji imaju "dobre ideje i domoljubno srce".

"U ovom trenutku Domovina traži racionalnost i udruživanje svih koji joj žele dobro. Meni je drago što su mnoge stranke, među kojima je i HDS, prepoznale da HDZ sada nije druga, ali sigurno jest drugačija stranka koja je prošla svoju katarzu", rekao je Karamarko i pritom istaknuo kako u vezi s korupcijom i kriminalom mnoge druge stranke, osobito one na vlasti, nisu prošle katarzu.

"Pogledajte ove koji sada vladaju – kako vladaju i što sve sebi dopuštaju, a što su sve prigovarali HDZ-u", dodao je Karamarko.

Na pitanje hoće li za lokalne izbore HDZ u Splitu koalirati s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma, Karamarko je odgovorio kako vodstvo stranke lokalnim stranačkim organizacijama prepušta da odluče s kime će i kako koalirati. "Čini mi se da u tom smjeru ne ide realizacija ovakve jedne kombinacija (koalicija s Kerumom)", rekao je Karamarko.

Goran Dodig istaknuo je kako ga je poziv vodstva HDZ-a na koaliciju pomalo iznenadio, ali i ushitio, te da ga njegova stranka nije mogla odbiti jer "u sadašnjim okolnostima treba ujedinjavati sve što misli domoljubno".

"Vodstvo HDZ-a ima gotovo onu širinu koju je zagovarao predsjednik Tuđman početkom 90-ih godina. Ne odazvati se tom pozivu značilo bi nacionalnu izdaju", ocijenio je Dodik.

Odbio je primjedbe po kojima se tom koalicijom neki članovi HDS-a žele "uhljebiti". "Mi smo koaliciju s HDZ-om potpisali isključivo iz domoljubnih razloga", rekao je Dodig.

(Hina)
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!