mjesto za top banner

SVE O KREDITIMA U KRIZI

10. OUJKA 2009. 10:24h

Kako do najpovoljnijeg kredita za stan, auto...

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Što sve i po kojim uvjetima nude Zaba, Erste, HPB, PBZ, Credo, Imex, RBA, Volksbank i Splitska banka.

Ako ste ovih dana odlučili investirati u novi stan ili adaptirati stari, donosimo vam pregled banaka i uvjeta pod kojima nude stambene kredite. Ukoliko je vaš izbor nenamjenski, odnosno gotovinski kredit, nudimo vam rješenja koja bi vas mogla lišiti mukotrpnog traganja bespućima interneta.

Zagrebačka banka

-.-Reuters-.-Bankar u Seoulu broji novčanice od 100 dolara.
Bankar u Seoulu broji novčanice od 100 dolara.
Photo javno100  
Članica UniCredit grupe klijentima nudi gotovinski nenamjenski kredit uz valutnu klauzulu u eurima. Visina nenamjenskoga gotovinskoga kredita vezanog uz euro je od 500 do 30 tisuća eura, na rok otplate do sedam godina. Nominalna kamatna stopa je promjenjiva i iznosi 10,45 posto.

Ukoliko ste odlučili podignuti stambeni kredit u visini do 250.000 eura, upoznajte se s 'Dom po mom kreditnim' programom. Naime, pomoću njega možete podići kredit uz promjenjivu kamatnu stopu od 6,50 posto za kredite uz valutnu klauzulu u eurima. Rok otplate kredita je do 30 godina, a banka pruža mogućnost počeka od 12 mjeseci.

Ako se odlučite za kredit kako biste adaptirali interijer, moći ćete ga otplaćivati 15 godina uz kamatnu stopu od 7,90 posto.

Erste & Steiermärkische Bank

Erste banka također nudi nenamjenske kredite uz valutnu klauzulu u eurima, a iznos koji vam banka može odobriti kreće se od 150 do 25 tisuća eura. Kredit ćete moći otplaćivati do deset godina, a kamatna stopa varira od 9,50 posto do 10,50 posto.

Baš kao Zaba, i Erste za stambeni kredit nudi do 250 tisuća eura, za adaptaciju stana moći ćete od banke posuditi 50 tisuća eura. Kredit možete otplaćivati i do 35 godina, a kamata varira od 5,90 do 6,95 posto.

U Erste banci možete podignuti i auto kredit u visini od 30 tisuća eura, a otplaćivati ga možete do deset godina uz kamatu od 8,5 posto.

Raiffeisenbank Austria (RBA)

RBA odobrava nenamjenske kredite u iznosu od tisuću eura do 15 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju banke, uz kamatnu stopu od 10,45 posto koja je promjenjiva.

Ako ste našli stan po svojoj mjeri, za njegovu kupnju možete podići kredit od 5 do 200 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju banke. Kamatna stopa od 7,5 posto nije fiksna.

Marja Čolak-.--.-
Photo Marja Čolak  
RBA je postavila dva roka otplate, a ovise o tome koliko ćete novaca posuditi od banke. Ako vaš izbor bude kredit manji od 25 tisuća eura, moći ćete ga plaćati 25 godina, a ako prelazi navedeni iznos, moći ćete ga plaćati 30 godina.

Hrvatska poštanska banka

HPB nudi nenamjenske gotovinske kredite u kunama uz valutnu klauzulu vezanu uz euro koji se odobravaju u iznosu od 1.500 do 27.500 eura u kunskoj protuvrijednosti, uz kamatnu stopu od 9,49 posto.

Rok otplate kredita je od godinu do godinu i šest mjeseci, ovisno o iznosu, a za dobivanje kredita s vama će u banku morati i jamac.

I stambeni krediti u HPB-u nude se u kunama uz valutnu klauzulu vezanu uz euro koji su, ovisno o namjeni za koju se koriste, klijentima dostupni u iznosu od 10 do 250 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Kamatna stopa na stambeni kredit je 6,99 posto, a najduži rok na koji se kredit može realizirati je 25 godina.

Volksbank

Ova banka odobrava nenamjenske kredite uz valutnu klauzulu u eurima, a minimalni iznos odobrenog nenamjenskog kredita uz valutnu klauzulu u eurima iznosi 500, a maksimalni 14 tisuća eura.

Kamatne stope za nenamjenske kredite kreću se u rasponu od 9,75 do 10,40 posto, a ukoliko ste klijent banke i imate neki od paketa tekućih računa, banka vam može odobriti povoljniju kamatnu stopu.

Splitska banka

Ako se odlučite podići stambeni kredit, a imate otvoren račun s plaćom na banci, ovisno o tome gradite li vikendicu ili kupujete zemljište, kamata će varirati od 6,45 do 7,70 posto. Ukoliko nemate račun na banci tada će najmanja kamata iznositi 7,15, a najveća 7,90 posto.
Ukoliko u Volksbanku poželite podići stambeni kredit, minimalan iznos bit će vam 10 tisuća eura, dok će kamatna stopa varirati od 7,40 posto do 7,70 posto ovisno o primanjima na vašem tekućem računu. Ukoliko ćete podizati kredit veći od 30 tisuća eura imate pravo na jednu godinu počeka. Predviđeni rok otplate kredita je do 30 godina.

Imex banka

Ova banka sa sjedištem u Splitu nudi nenamjenske kredite uz valutnu klauzulu u eurima, a za klijente banke kredit stiže uz kamatu od 9,75 posto. Ukoliko niste klijent banke kamatna stopa bit će znatno veća, čak 11,50 posto. Kao posebnu pogodnost iz Imexa nude mogućnost realizacije kredita bez jamaca, a nenamjenski kredit dostupan je u visini do 10 tisuća eura.

Stambeni kredit u Imex banci maksimalno može iznositi 100 tisuća eura, a kredit se obračunava po srednjem tečaju HNB-a za euro, važećem na dan korištenja kredita, koji se ugovara valutnom klauzulom. Kamatna stopa je promjenjiva a varira od 7,99 do 8,99 posto, a ovisi o depozitu i vrijednosti nekretnine. Rok otplate takvog kredita je 20 godina.

Splitska banka

Članica Societe Generale Grupe nudi gotovinske nenamjenske kredite pod nazivom Ekspress krediti. Kredit se tako može podići u roku od 24 sata i to do visine od 25 tisuća eura, na rok otplate do 10 godina. Splitska banka za akcijske kredite nudi posebnu kamatnu stopu za mlađe od 35 godina već od 8,49 posto.

-.--.-
Ako se odlučite podići stambeni kredit, a imate otvoren račun s plaćom u banci, ovisno o tome gradite li vikendicu ili kupujete zemljište, kamata će varirati od 6,45 do 7,70 posto. Ukoliko nemate račun u banci tada će najmanja kamata iznositi 7,15, a najveća 7,90 posto.

Kredit u Splitskoj banci možete otplaćivati do 30 godina, a kao dodatnu pogodnost navode ukidanje naknade od 31. ožujka.

Credo banka

Iz ove banke javljaju nam kako je u pripremi kreditna ponuda nenamjenskih kredita do 10 tisuća eura s rokom otplate do sedam godina, a s uvjetima građanstvo misle upoznati tek po realizaciji projekta.

Credo banka d.d. Split nudi kunske kredite i kunske kredite vezane za protuvrijednost u euro valuti, dok građanima ne odobrava devizne kredite.

A za one koji trguju na hrvatskom tržištu kapitala Credo je osigurala margin kredit od 50 do 500 tisuća kuna, rok otplate je ograničen na godinu dana uz kamatnu stopu od 11 posto. Naknada za takav kredit iznosi dva posto. Kao osiguranje banci će trebati vaši vrijednosni papiri i/ili novčana sredstva u omjeru 1:1.

Privredna banka Zagreb

Raiffeisenbank Austria

RBA je postavila dva roka otplate, a ovise o tome koliko ćete novaca posuditi od banke. Ako vaš izbor bude kredit manji od 25 tisuća eura, moći ćete ga plaćati 25 godina, a ako prelazi navedeni iznos, moći ćete ga plaćati 30 godina.
PBZ nudi kamatnu stopu već od 5,90 posto za mlade, dok za redovite klijente iznosi od 6,35 posto do 6,55 posto. Banka nudi i modele kreditiranja bez depozita i jamaca uz valutnu klauzulu u eurima.

Minimalan iznos kredita koji u toj banci možete dobiti iznosi 10 tisuća, a najveći 250 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Pogodnost iz PBZ-a dolazi u vidu mogućnosti stavljanja stambenih kredita u stanje mirovanja za vrijeme trajanja bolovanja usred komplikacija u trudnoći i za vrijeme porodiljnog  dopusta.

Rok otplate kredita za kupnju stana, kupnju s adaptacijom, izgradnju i dovršenje iznosi do 30 godina. Ukoliko se odlučite na poček od 12 mjeseci, on će biti uključen u rok otplate kredita.

Nenamjenski krediti PBZ-a dolaze s promjenjivom kamatnom stopom od 10,60 posto s odgodom otplate od tri mjeseca. Iznos kredita koji možete dobiti u gotovini kreće se od 2 do 10 tisuća eura, a rok otplate je 60 mjeseci.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!