mjesto za top banner

20. SRPNJA 2010. 11:52h

Josipović se Karamarkova pendreka uplašio više nego najustrašeniji mišić

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Situacija u Varšavskoj zahuktala se do vrhunca. Gotovo da nema čovjeka koji nema svoj stav vezano za tu, već tjednima aktualnu, temu. Svoj obol dao je i Miljenko Jergović na svojoj internetskoj stranici.

Kaže kako je sve počelo je kada je ministar policije oporbenog vođu nazvao smećem. Prema njegovom mišljenju, u normalnoj zemlji oporbenog vođu smećem mogu nazivati svi, osim dvojice-trojice ljudi, svakako šefa generalštaba i ministra policije. Takva izjava ministra policije u nekoj drugoj zemlji smatrala ozbiljnim ugrožavanjem demokracije i ustavnoga poretka.

On drži da je predsjednik Josipović svojom šutnjom na spomenutu temu kršio vlastite predsjedničke ovlasti.

Nekoliko dana kasnije, na prosvjedu su uz 140 građana uhićeni i neki vijećnici i njihov potpredsjednik Josip Kregar.

Tin Banić-.--.-Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko
Photo Tin Banić  
Jergović je u razgovoru s nekima od uhićenih doznao kako su se, pred bahatim, prepotentnim i prijetećim službenicima u prostorijama policije osjećali ''kao u bekstejdžu koncerta Marka Perkovića Thompsona''. Zabrana policije prosvjednicima da prilaze Varšavskoj podsjetila ga je na redarstvene akcije Eugena Dide Kvaternika iz 1941. i 1942, a barikadama spriječeno kretanje po gradu vratilo ga je u 1991. godinu za vrijeme akcije šefa milicijske stanice Milana Martića.

Objašnjenje da je policija uhićenje  Josipa Kregara, gradskih vijećnika, glumaca, pisaca, novinara i slučajnih prolaznika obavila bez primjene sile, jergović drži glupavom.

Upitao se što to znači da nad uhićenicima nije primijenjena sila i kako je sila mogla biti primijenjena ukoliko oni nisu pružali otpor? Zaključio je kako u takvim uvjetima ni redarstvo Dide Kvaternika nije primjenjivalo silu nad ljudima koje bi vodili na strijeljanje ili u Jasenovac.

Moramo li strepiti od Karamarkovih reakcija na političke odluke?

Vrhuncem cinizma Jergović smatra izjave ministra policije da je akcija provedena u obranu – demokracije. Za njega je govor Tomislav Karamarko o demokraciji, nalik tome da Žarko Puhovski govori o pendreku.

AFP-.--.-
Photo javno165  
Smatra kako je akcija policije u Varšavskoj je, osim pogodovanja Tomislavu Horvatinčiću, bila i otvoreni čin represije nad SDP-ovim vlastima u Zagrebu. I neka vrsta generalne probe za buduće akcije obrane demokracije na Karamarkov način. Tvrdi da je to najbolje vidljivo i po kasnijim reakcijama čelnika gradskog HDZ-a Gordana Jandrokovića, ali i premijerke Jadranke Kosor.

Nakon ovoga, Jergović smatra, u Hrvatskoj se više ne može donijeti nijedna politička odluka, a da ne strepimo od toga na koji će se način na tu odluku referirati trupe Tomislava Karamarka.

Tom je strepnjom, drži Jergović, demokracija u Hrvatskoj suštinski suspendirana. Šutnju predsjednika na događaje u Varšavskoj smatra strahom, tj. drži da je Josipović reagirao kao da se Karamarkova pendreka uplašio više nego i najustrašeniji mišić iz štakornjaka Donjega grada.

Smatra da bi, nastavili se Josipovićeva šutnja, narod mogao povjerovati kako je hrvatski predsjednik samo jedan od onih čudaka koji vole obilaziti groblja i tješiti mrtve.

Cijeli tekst pročitajte na Jergovićevoj internetskoj stranici: Vladavina policijske hunte u Varšavskoj ulici

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!