mjesto za top banner

4. KOLOVOZA 2012. 17:09h

Josipović otvorio izložbu u sinjskoj Galeriji

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Izložbu "Sinj - pogled na stvaranje jednog grada", na kojoj je izloženo više stotina tradicionalnih eksponata, dokumenata, knjiga, razglednica, alata s kraja 19. i početka 20. stoljeća, u sinjskoj je Galeriji Sikirica otvorio danas predsjednik Republike Ivo Josipović.

Upriličen je i video prikaz razvoja Sinja krajem 19. i početkom 20. stoljeća. U tom je razdoblju Sinj imao dvije gimnazije, koje su bile "rasadnik" intelektualaca, rečeno je, a iznesen je i podataka da je oko polovica kuća u Sinju tada bila u vlasništvu obitelji Tripalo.

Josipović je, obraćajući se nazočnima, istaknuo kako je prošlost, povijest, vrlo važna jer u njoj "gledamo kulturu iz koje smo izrasli i tradiciju koju smo baštinili". "Neki od izloženih eksponata govore da je Sinj iznimka, nešto posebno u povijesti Dalmatinske zagore", rekao je Josipović i pohvalio autore izložbe istaknuvši kako su njome pokazali "što je Sinj bio i što može biti".

"Sinj opet može biti nešto posebno, grad prosperiteta na koji se mogu ugledati i drugi manji gradovi, a i ovi Alkarski dvori dokazuju da je Sin nešto posebno", kazao je Josipović.

Prije otvaranja izložbe u Galeriji Sikirica u Alkarskim dvorima, predsjednik Josipović se prošetao sinjskim ulicama. Tijekom šetnje prihvatio je poziv skupine mještana i popio s njima čašu piva, a zauzvrat su mu dvojica Sinjana otpjevali pjesmu "Sveti Ivane". (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!