mjesto za top banner

11. SRPNJA 2012. 16:37h

Josipović i Gašparovič o unaprjeđenju gospodarskih odnosa

Predsjednik Republike Slovačke Ivan Gašparovič

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Uz izvanredne političke odnose između Hrvatske i Slovačke sada je najvažnije raditi na daljnjem razvoju gospodarskih odnosa između dviju zemalja, složili su se u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov gost, slovački predsjednik Ivan Gašparovič.

"Želimo povećati trgovinsku razmjenu i razvijamo dugoročne strateške projekte, posebice na području energetike i prometne infrastrukture" kazao je Josipović, nakon razgovora s Gašparovičem, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Slovački predsjednik je istaknuo da je važno dinamiku političkog dijaloga prenijeti na dinamiku gospodarske suradnje.

"Robna razmjena između Slovačke i Hrvatske se od 2000. do 2011. godine utrostručila. Prošle godine je iznosila 290 milijuna eura, ali to nije baš najbolji rezultat ako usporedimo ostale zemlje srednje Europe" kazao je Gašparovič.

Podsjetio je da je Slovačka nakon raspada Čehoslovačke bila u velikim gospodarskim problemima ali da je promjenom zakona posebno porezne politike uspjela privući strane investicije te da je sada Slovačka vodeća zemlja u proizvodnji automobila po broju stanovnika.

Hrvatski predsjednik je kazao da Hrvatska ne samo što mora "relaksirati propise" i uvesti sve ostale reforme poput porezne već mora promjeniti odnos prema stranim investitorima, posebice istaknuvši da moramo ukloniti "zapreke u glavama" kako bi mogli širom otvoriti vrata stranim investicijama.

Dvojica predsjednika izrazila su uvjerenja da će ulazak Hrvatske sljedeće godine u Europsku uniju biti dodatni poticaj za gospodarsku suradnju.

Predsjednik Josipović je također podsjetio da je Slovačka od samog osamostaljenja Hrvatske iskazivala prijateljstvo ne samo podupirući naš put u EU već je i kao prva država ratificirala hrvatski pristupni ugovor, učinivši to i prije hrvatskog Sabora.

Gašparovič je izrazio zadovoljstvo što je bio prvi predsjednik članice EU-a koji je imao priliku ratificirati taj za Hrvatsku važan dokument, te podsjetio je da dva naroda djele sličnu kulturu, povijest i jezik i da je to odličan temelj za izvanredne političke i druge odnose između dviju zemalja.

Predsjednici Josipović i Gašparovič vrlo su česti sugovornici a samo ove godine sreli su se tri puta.

Gašparovič je u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravio u listopadu 2008. godine, a predsjednik Josipović u uzvratnom službenom posjetu Slovačkoj Republici u svibnju 2010. godine. (Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!