mjesto za top banner

15. LIPNJA 2013. 15:01h

Josipović: Preuzimanje Mercatora imat će pozitivan učinak na gospodarstvo

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas u Rijeci kako su na proslavu ulaska Hrvatske u EU pozvane suverene države, uključujući Kosovo, da su dobrodošli svi susjedi i predsjednici te kako se nada da će doći svi, pa i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.


Na upit novinara da komentira izjave predsjednika Srbije, Tomislava Nikolića, u vezi s dolaskom na proslavu u Zagreb, Josipović je odgovorio kako Hrvatska ima "jasna pravila" i da su „pozvane sve suverene države, uključujući Kosovo.“

Svi susjedi i predsjednici, uključujući predsjednika Nikolića, su dobrodošli, a oni koji će doći i sudjelovati na tom velikom događaju imat će, siguran sam, veliko zadovoljstvo, naglasio je predsjednik Josipović.

Dodao je kako se „nada da će se svi odlučiti doći, pa i predsjednik Srbije Nikolić.“

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je prije dva dana kako će u Zagrebu sigurno biti na svečanosti u povodu prijama Hrvatske u Europsku uniju, a da bi to moglo biti spriječeno jedino odlukom Hrvatske da tom prigodom "uvrijedi Srbiju" predstavljanjem i sudjelovanjem Kosova kao države na toj svečanosti.

Komentirajući preuzimanje slovenskog Merkatora od strane hrvatskog Agrokora, Josipović je ocijenio da će to imati vrlo pozitivan učinak na cjelokupno gospodarstvo i da kupnja pokazuje vitalnost jednog dijela gospodarstva.

Tržište će se širiti, a proizvodi iz Hrvatske nalaziti više mjesta na policama u Sloveniji, vrlo vjerojatno i obrnuto, kazao je te ocijenio kako mu se čini da je taj cijeli veliki poslovni poduhvat u duhu onog kuda zapravo idemo – na veliko europsko tržište.

Pregovačima u tom poslu Josipović je čestitao na dobro obavljenom poslu.

Na pitanje hoće li to preuzimanje ojačati odnose Hrvatske i Slovenije, predsjednik Josipović je ocijenio da sigurno hoće, i da je taj poslovni događaj pokazatelj puno boljih odnosa nego prije, kao i određenog međusobnog povjerenja. Napomenuo je da smo „svi osjetljivi na naše velike kompanije i na to hoće li biti u ovim ili onim rukama.“

Mislim da je ovo vrlo jasna poruka i da je dobra budućnost zajedničke kompanije, zaključio je.

Predsjednik Josipović danas je u Rijeci otvorio Informativni sajam zemalja članica EU, nakon čega se ukrcao na brod s kojega će pratiti 14. međunarodnu jedriličarsku regatu Fiumanka.

Izjavio je da ga na tu regatu vraća ljepota događaja, koji odiše optimizmom i prijateljstvom i koji danas ima posebnu, europsku dimenziju.

(Hina)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!