mjesto za top banner

GDJE JE PETOKRAKA?

28. OUJKA 2010. 11:42h

Josip Broz Tito umro je kao musliman

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Josip Broz Tito je, tvrdili su njemu bliski suradnci, bio opčinjen muslimanskom vjerom, a umro je dok je po treći put čitao Kuran.

Iako su prošla tri desetljeća od smrti Josipa Broza Tita i dalje svaki trenutak njegovog života izaziva kontroverze širom bivše Jugoslavije. Zagorski bravar sa manirima bečkog aristokrate, bez poznatog datuma rođenja, pokopan je u grobu, na kojem ne stoji crvena petokraka.

Dugo se već vremena špekulira da bi crveni pentagram bio u suprotnosti sa njegovom masonskom pripadnošću. Svojedobno je Titov unuk Joška Broz kazao kako je potpuna glupost da je njegov djed bio mason, te kako je da je samo htio da mu natpis na grobu bude što jednostavniji, te kako se u gunguli nakon sprovoda zbio propust.

U potrazi za pravom istinom o Brozovom grobu, Press je u dokumentaciji Radio Beograda došao do ekskluzivnog snimka razgovora sa nekadašnjim beogradskim muftijom Hamdijom Jusufspahićem, gdje je muftija u svojoj ispovijesti o druženjima sa predsjednikom SFRJ prvi i jedini put izgovorio najveću tajnu koju je čuvao, da je Tito je umro kao musliman. Vjerodostojnost snimke potvrdio je autor intervjua, koji je želio ostati anoniman.

Jusufspahić je opisao susret sa Titovim šefom kabineta Berislavom Badurinom, nedugo nakon što je Tito izdahnuo.

'Tito je umro kao musliman'

Kazao je zajedno s ambasadorom Alžira Abdulom Hamidom Adžalijem otišao da se upiše u knjigu žalosti. Kada su prišli knjizi, došao je Berislav Badurina i rekao kako mu čestita, jer je Tito umro u njihovoj vjeri.

Badurina je kazao kako je Tito preminuo čitajući Kuran, po treći put. Badurina se potom na francuskom jeziku obratio i ambasadoru Adžaliju. Jusufspahić je pitao što da radi s tim saznanjem.

Jednom je prilikom Tito rekao kako su su muslimani najčišći, najprivrženiji, najodaniji, najpošteniji. Muftija mu je također kazao kako je prva zapovjed svakog muslimana 'čitaj', usporedio je to s Lenjinovim 'učiti, učiti i samo učiti'.
Prema ovoj ispovijesti muftije Jusufspahića, ispostavit će se da je u posljednjim danima života u bolnici u Sloveniji na Titovom stolu stajao samo prevod Kurana. Muftija je pet godina kasnije išao u Egipat, da od Hosnija Mubaraka primi zlatno odličje za rad na islamskom polju, a ambasador Alžira u Kairu bio je baš Abdul Adžali, isti taj koji je bio prisutan kada mu je povjerena velika tajna.

Beogradski muftija pristao je doći na večeru jedino ako mu kaže što mu je Badurina tom prilikom rekao na francuskom. I ambasador je sve ponovio, Tito je umro kao musliman, a čak je rekao da je obavijestio i svoju vladu o tom kratkom razgovoru sa Titovim šefom kabineta, piše srbijanski Press

Hamdija Jusufspahić je, inače, imao jako bliske odnose sa predsjednikom i često je razgovarao s njim o islamskim vjerovanjima, a Tito nikada nije krio opčinjenost ovom religijom.

Jusufspahić napom,inje kako se više puta sreo s Titom, pa i tada kada je bio student islamsko teološkog sveučilišta u Kairu. Bio je profesor u jugoslavenskoj dopunskoj školi kada su se prvi puta sreli. Tito je došao u Klub Jugoslavena, i pitao tko uči arapski, nakon čega je zaključio 'Učite, djeco arapski, jer arapski je jezik budućnosti.'

'Čitaj' usporedio s Lenjinovom 'učiti, učiti, učiti'

-.-http://animalonstamps.files.wordpress.com-.-
Photo http://animalonstamps.files.wordpress.com  
Tito je kasnije sam tražio sastanke s muftijom, s kojim je veliki prijatelji postao tijekom 1968. godine. Petar Stambolić predložio je nedugo zatim Titu da mu daju odličje, što je muftija odbio.

Muftija Jusufspahić u narednih dvadesetak godina postao je čovjek kome se Tito obraćao za savjete u vezi s arapskim svijetom. Nikada se, kazao je, nije dogodilo da se vide, a da ne razgovaraju o pitanjima islamske vjere.

Jednom je prilikom rekao kako su su muslimani najčišći, najprivrženiji, najodaniji, najpošteniji. Muftija mu je također kazao kako je prva zapovijed svakog muslimana 'čitaj', usporedio je to s Lenjinovim 'učiti, učiti i samo učiti'.

- Naša molitva je na arapskom, ali ja sam klanjao i prevodio ono što se izgovara. Tito je pažljivo pratio što radim, dobro sam to zapamtio. Raspitivao se kako se moli i koliko puta dnevno - kazao je muftija koji je dodao i da su često razgovarali o tome kako muslimani zamišljaju Boga.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!