mjesto za top banner

31. SRPNJA 2015. 12:25h

JANAF Najbolji financijski rezultat od osnutka - povećana dobit za 107%

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predsjednik Uprave JANAF d.d. Dragan Kovačević u petak je u Zagrebu održao konferenciju za novinare na kojima je prikazao poslovanje JANAF-a i osvrnuo se na financijske rezultate za prvo polugodište 2015. godine.
 
U prvom polugodištu 2015. JANAF je ostvario najbolje poslovne rezultate od svog osnutka s ukupnim prihodom od 313,7 mil. kuna (rast za 38,0%), bruto dobit od 108,0 mil. kuna i neto dobit u iznosu od 86,4 mil. kuna, što je za 107,1% više od ostvarenih dobiti u istom razdoblju prethodne godine, s time da je 63,4% poslovnih prihoda ostvareno od izvoza. 
 
Prihodi od temeljne djelatnosti Društva – transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 298,8 mil. kuna i veći su za 37,2% od ostvarenja prethodne godine.
 
Prihodi od transporta nafte, u iznosu od 179,8 mil. kuna, čine 60,2% prihoda od temeljne djelatnosti Društva, od čega se 87,8% odnosi na inozemno tržište. Prihodi od transporta nafte povećani su za 19,9% u odnosu na prethodnu godinu zbog povećanja prihoda na inozemnom tržištu.
 
Ukupni prihodi od skladištenja nafte i naftnih derivata, u iznosu od 119,0 mil. kuna u tekućoj godini, čine 39,8% prihoda od temeljne djelatnosti Društva.
 
Ostvareni prihodi od skladištenja nafte, u iznosu od 78,9 mil. kuna, čine 26,4% prihoda iz temeljne djelatnosti. Ovi prihodi veći su za 66,7% od prošlogodišnjih zbog skladištenja nafte za nove inozemne kupce.
 
Prihodi od skladištenja derivata, u iznosu od 40,2 mil. kuna, čine 13,4% prihoda od temeljne djelatnosti Društva. Ostvareni prihodi veći su za 95,7% od prošlogodišnjih zbog korištenja novih skladišnih kapaciteta.
  
Investicije u prvom polugodištu 2015. iznose 54,3 mil. kuna uz 148,4 mil. kuna vrijednosti ugovorenih radova i usluga do 30. lipnja 2015. godine.
 
"Uspješno poslovanje rezultat je povećanja skladištenja u novoizgra?enim kapacitetima i za veći broj kupaca, zatim tržišne potražnje za skladištenjem, većeg transporta, ali i višegodišnjih ulaganja u modernizaciju sustava, zaštitu okoliša, zaštitu i sigurnost ljudi i opreme. JANAF je time ojačao ne samo svoju tržišnu poziciju, nego i strateški značaj u sigurnosti opskrbe naftom rafinerija i država jugoistočne i srednje Europe za koje je od svog osnutka, pa do sada transportirao 203 mil. tona. JANAF nastavlja i u 2015. godini s investicijskim projektima, koji će otvoriti nove šanse daljnjeg razvoja i uspješnog poslovanja JANAF-a s povećanjem skladištenja nafte i derivata te realizacijom projekta Jadranskog centra za skladištenja nafte i derivata na Omišlju", istaknuo je predsjednik Uprave JANAF-a d.d. Dragan Kovačević.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!