mjesto za top banner

22. LIPNJA 2012. 17:10h

Jakovina: Obilježavanje antifašističke borbe važno je za hrvatsku povijest

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Dan antifašističke borbe, znak je sjećanja na početak organizirane borbe protiv fašističkih i nacističkih okupatora, koje je započelo formiranjem Prvog sisačkog partizanskog odreda.

22. lipnja 1941. godine, nacistička Njemačka prekršila je pakt o nenapadanju i napala Sovjetski Savez. Istoga dana, u šumi Brezovica pokraj Siska, osnovan je Prvi sisački partizanski odred. Bio je to prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu, a označio je početak organizirane borbe protiv fašističkih i nacističkih okupatora u Hrvatskoj te na prostoru tadašnje Jugoslavije. Odred je imao 77 članova, u čiju se čast, polažu vijenci ispred spomenika prvom partizanskom odredu. Obilježavanje tog datuma itekako je važno za hrvatsku povijest, ističe povjesničar Tvrtko Jakovina.

"Hrvatska pokazuje kako je članica europske i svjetske obitelji država, koje su na način na koji danas postoje, zapravo utemeljene u poretku stvorenom 1945. godine, izgrađenom na pobjedi nad fašizmom i nacizmom", kaže Jakovina.Prvi sisački partizanski odred okupio je ljude koji su po prvi puta ustali protiv jednog od najvećih zla ukupne svjetske povijesti.

"Iako on nije imao obilježja masovnog ustanka, koji je došao nešto kasnije. On je ipak bio početak hrvatskog angažiranja u antifašističkoj borbi i ta borba, iako je ona značila i veliku podjelu, ipak je bila dominantna te je Hrvatsku stavila na pobjedničku stranu, što objašnjava i uključenje u preambulu Ustava antifašizma kao svjetske tekovine modernog čovječanstva", rekao nam je Jakovina.U organiziranoj antifašističkoj borbi u Hrvatskoj, sudjelovalo je više od 500.000 hrvatskih građana. Iako je od tada prošla 71 godina, rasprave o fašizmu i antifašizmu traju i danas, a povjesničar Jakovina smatra kako se on ne obilježava na prikladan način.

"Ne mislim da je u redu uspoređivanje toga s onim što se događalo 1945. godine ili u nekim događajima. Dakle, ovo je važan događaj u hrvatskoj povijesti, bez obzira na sve ono što se događalo kasnije. Nažalost, mislim da je obilježavanje 22. lipnja tim važnije danas jer mi još uvijek zapravo, vodimo neke od bitki iz 41. i 45. godine", zaključuje Jakovina. (Mediaservis)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!