mjesto za top banner

5. SVIBNJA 2011. 15:13h

Jadranka Kosor otvorila novu tvornicu lijekova Luke Rajića

Foto

Jadranka Kosor o ...
0

Tekst

Prošli tjedan su prva dva PharmaS lijeka plasirana na tržište, a u narednih dva do tri mjeseca na tržištu bi se trebalo pojaviti dodatnih sedam naših lijekova, rekla je Zdravka Knežević, predsjednica Uprave PharmaSa na današnjem otvorenju njihove tvornice generičkih lijekova u Popovači.

U ovu je tvrtku investitor, Luka Rajić, uložio 300 milijuna kuna, te je posao našlo 65 visoko kvalificiranih stručnjaka.

Iako je prvotni plan bio da 300 milijuna kuna uložimo u roku od tri do pet godina, mi smo tu cifru investirali već u prvoj godini. Kupili smo akvizicije u Beogradu i Banjaluci, te su te tvrtke već integrirane u PharmaS, tako da smo postali regionalna kompanija i prije samog početka proizvodnje naših lijekova ovdje u Popovači, rekao je Luka Rajić zahvalivši se Vladi, Sisačko - moslavačkoj županiji i Općini Popovača na pomoći.

Zemlju za gradnju tvornice u tamošnjoj Poslovnoj zoni Mišička, darovala je Općini Vlada, a lokalne su stručne službe u pet mjeseci isposlovale sve potrebne dokumente i dozvole. Gradnja same tvornice trajala je 12 mjeseci, te je cijeli projekt, od makete do početka proizvodnje završen u nepunih 17 mjeseci.

- Pozivam sve investitore da ulažu, ja sam svoj kapital investirao i osjećam se dobro. Sada nas očekuje daljnji korak da visokokvalitetne tablete nađu svoj put do pacijenata kojima su potrebne, dodao je Rajić.

Premijerka Jadranka Kosor je pohvalila hrabrost Rajića da ulaže 300 milijuna kuna "u ovim teškim vremenima", te izrazila nadu da će njegov primjer biti poticaj i drugim investitorima da ulažu u Hrvatsku, pogotovo u proizvodnju.

Luka Rajić je predstavio i svoje planove u drugim segmentima Lura grupe. LARU logistika trenutačno ima urede u Kopru, Budimpešti i Beogradu i 280 zaposlenih, a uspostavit će se logistički centri u šest država, plus središnji centar također u Popovači. U segmentu proizvodnje čokolade, nakon sedam godine pred samim je kraju projekt uspostave luksuzne linije proizvoda, dok je projekt LURA voće, za sada, stavljen na čekanje.

- Istraživanja ukazuju da bi u taj segment trebalo biti uloženo puno energije, pa će pričekati dok se PharmaS ne uhoda. U svakom slučaju ne odustajemo ni od tog projekta, rekao je Luka Rajić.

Vie pogledajte u fotogaleriji Jadranka Kosor otvorila tvornicu Luke Rajića

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!