mjesto za top banner

26. STUDENOG 2011. 17:00h

Jadranka Kosor: Moramo učiniti sve da Hrvatska ne pocrveni

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U gospićkoj sportskoj dvorani okupilo se danas na HDZ-ovom predizbornom skupu oko dvije tisuće pristaša. S predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor došli su i svi kandidati na listi u IX. izbornoj jedinici predvođeni Božidarom Kalmetom i Darkom Milinovićem te Nevenkom Bečić i Milanom Jurkovićem.

- Znam da ćemo pobjedom 4. prosinca sve zaprepastiti, pogotovo one koji su već sve završili, podijelili sve fotelje i misle da je dovoljno reći da žele bi na vlasti. Ne, dame i gospodo, mora se raditi i mora se dobiti povjerenje birača, kazala je Kosor.

- Na ovim izborima odlučujemo o Hrvatskoj. Odlučujemo u kojem smjeru će ići Hrvatska. Moramo učiniti sve da Hrvatska ne pocrveni. HDZ je bio na čelu hrvatskoga naroda u sudbonosnim trenutcima. Predsjednik Tuđman imao je hrabrosti i ljubavi za svoj narod. On je bio na čelu HDZ-a kada se u Hrvatsku uvodila demokracija i višestranačje i neće nama oni danas držati bukvicu o demokraciji. Demokraciji smo ih naučili mi. Kada oni nama govore da smo kriminalna, rekli su i zločinačka organizacija, onda ih ja podsjećam da nas je Tuđman učio da okupljamo ljude bez obzira na političku pripadnost i da nije tražio odmazdu prema onima koji su 25. lipnja '91. izašli iz Sabora kad se odlučivalo o slobodnoj, neovisnoj i demokratkoj Hrvatskoj. I to smo im oprostili, započela je Kosor te se okomila na SDP.

Kazala je kako dok god je HDZ na čelu Vlade nema povlačenja tužbe protiv Srbije kao što najavljuje Vesna Pusić, kandidatkinja Kukuriku koalicije za mjesto ministrice vanjskih poslova.

Neće povlačiti tužbe i zakone

- U tužbi je naš zahtjev da se pronađe istina. Mi tražimo još uvijek 999 branitelja i civila koji su na popisu zatočenih i nestalih. O čemu oni govore? O kakvom povlačenju? Ključ za riješenje sudbine tih ljudi je u Beogradu, u arhivima zločinačke JNA i mi tražimo da nam se da dokumentacija i da oni koji su ubijali odgovaraju. Kažu da će drugi njihov potez biti poništenje Zakona o ništetnosti. Ni jednu jedinu riječ nisu rekli protiv srbijanskog zakona iz 2003. kojim se Republika Srbija proširila na RH. Ni u jednom utemeljenju, ni u jednom pravnom aktu nema takve mogućnosti. Mi zapravo svojim zakonom samo kažemo dosta je, nećemo trpiti da nam i danas iz Srbije dolaze tužbe protiv hrvatskih branitelja. Među 44 optužnice koje su stigle u zadnjem paketu bile su i optužnice protiv branitelja koji su davno mrtvi. Zamislite njihove obitelji kojima danas dolazi tužba iz Srbije, kazala je Kosor poručivši Kukuriku koaliciji da je lako povući tužbu kada njima nitko nije nastradao.

- Oni nastoje da se u Hrvatskoj stvore dvostruki kriteriji i mjerila. Jedni su za nas u HDZ-u, kojeg se može proganjati, gaziti, ponižavati, uništavati. Proglasili su nas bandom pa nikome ništa. Nitko od medija nije skočio, gdje su nevladine udruge za ljudska prava?, zapitala se Kosor rekavši da s njima ista pravila vrijede za sve.

- Ne mogu oni nas toliko ponižavati i vrijeđati koliko mi možemo raditi i i koliko mi ljubimo svoju Hrvatsku, zaključila je.

Milinović: Hrvatska neće skrenuti u lijevo

Govorio je i Darko Milinović, predsjednik ličkog HDZ-a, koji je istaknuo kako 4. prosinca očekuje pobjedu na izborima.

- Neki bi htjeli da smo na koljenima. Danas iz ovog herojskog grada Gospića želimo poručiti, Hrvatska neće 4. prosinca skrenuti u lijevo, poručio je.

- Treba vidjeti što je nakana onih koji bi htjeli pobjediti. valjda zato što smo ovdje na vlasti, na kormilu ove županije 20-ak godina, valjda bi nas zato trebalo ukinuti i pripojiti možda Primorsko-goranskoj županiji. Ne, Ličko-senjska županija neće ni po politička ni po gospodarska mišljenja u tu županiju. Utemeljio nas je Franjo Tuđman i nećemo dozvoliti nikome da dira u taj integritet, kazao je Milinović pred okupljenim Gospićanima.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!