mjesto za top banner

11. KOLOVOZA 2011. 12:18h

Izumiru turopoljske krmače, 25 ih odvezeno na klanje zbog bruceloze

Svinja

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Potpis više državne veterinarske inspektorice Anete Karakaš, i tek sumnja na bolest bruceloze bili su dovoljni da odzvone posljednje minute života 25 turopoljskih krmača, inače ugroženih životinjskih vrsta smještenih u Turopoljskom lugu.

Smrt ih je dočekala u klaonici mesnice Kurilovčanin, a nakon njihove eutanazije na životu je u čitavoj zemlji ostalo tek stotinjak svinja uvrštenih u Nacionalni program očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj te toj vrsti prijeti izumiranje.

– Nemamo detaljno izvješće o tome jesu li svinje zaražene ili samo imaju pozitivnu reakciju na bolest reproduktivnih organa.

Predlažemo da se od tih 25 izuzme nekoliko njih, eutanazira, provjeri se prisutnost bolesti i onda odluči što će se učiniti s ostalima – branili su zaštićene životinje članovi Plemenite opčine turopoljske koji ih uzgajaju. Kažu, za života na otvorenom šumskom prostoru svinja je stekla imunitet na brucelozu jer u protivnom ne bi u gateru imali šezdesetak mladunaca starih do tridesetak dana. Upravo zbog eutanazije krmača, praščićima, kažu plemenitaši, nema pomoći – bez majki uginut će za nekoliko dana.

Borba za život

A do tada će meso 25 krmača, budu li se mesari pridržavali svega što im inspektorica zapovjedi, već biti u prodaji.

Apsurd je tim veći jer plemenitaši koji su zaduženi za njihovu brigu zakonom imaju zabranu svinje liječiti od bruceloze, bolesti koju Europska unija kao takvu ne priznaje i koja nije opasna za ljude. Ne smiju ih uzgajati za kolinje jer novac za očuvanje te vrste iz blagajni izdvajaju i Grad i Županija i država.

– Štetu će plemenitašima nadoknaditi mesnica i ministarstvo. Da su se bolje brinuli, ovo se ne bi dogodilo. One ne smiju biti u kontaktu s divljim svinjama. Ja samo obavljam ono što je moj posao – branila se inspektorica Karakaš. A dok se ispred luga raspravljalo o tome tko je u pravu, krmače su se svim silama borile da ne uđu u kamion koji ih vodi u sigurnu smrt. U gateru su ostale tek četiri svinje, koje očekuju testiranja, i 60 gladnih praščića. Uginu li, plemenitašima, koji su se brinuli o njima, stiže kazna jer zaštićenim svinjama ne smije se dogoditi baš ništa.

– Nema šanse da će preživjeti, mi ih ne možemo hraniti na bočicu – kažu plemenitaši.

U posljednjih deset godina eutanazirano je 209 turopoljskih svinja, uz uginula 97 praščića, s time da Plemenita općina turopoljska nikada nije dobila izvješće koliki je broj od eutanaziranih doista bio zaražen brucelozom. Naknada za eutanaziju, procijenjena na 800 tisuća kuna, plemenitašima također nikada nije isplaćena.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!