mjesto za top banner

28. PROSINCA 2010. 09:30h

Iz Kozarčeve ovršitelji iznijeli pravo umjetničko blago

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Teško je uopće reći tko je od stručnjaka vidio Sanaderovu zbirku i tko je sve bio toliko blizak za pristup Kozarčevoj ulici. Sanader i supruga nisu nikad otkrivali javno do kojih su umjetnina došli u posjed u posljednjih nekoliko godina, što su kupili i platili bilo od umjetnika ili galerista, niti su spominjali umjetnine koje su dobili na dar. Očito je bilo i jednoga i drugoga.

Javnosti je poznato da su jednu Bukovčevu sliku, malo ulje na platnu "Krpanje mreže" iz 1920. godine, posudili 2009. godine za izložbu "Bukovac – hrvatski kozmopolit" za izložbu u Den Haagu. Tada su Igor Zidić kao autor i Moderna galerija Zagreb kao organizator izložbe naveli da je u vlasništvu Sanaderovih. Iako je vrijedna, slika svakako nije najvrednija umjetnina u njihovoj zbirci. Sanaderovi nisu demantirali priču iz medija da je posrednica kupila tu sliku u Dubrovniku za "jednog doktora u Zagrebu". Prijašnji vlasnik Hrvoje Pešel ispričao je da je njegova pokojna majka prije desetak godina za sada smiješno mali iznos od 7000 DEM prodala sliku. Prodaja je obavljena preko posrednice, bez javnog bilježnika ili bilo kakvog ugovora.

Mnogi govore da je Sanader kupovao umjetničke slike i prije nego što je bio premijer. U kuloarima se govori o prilično neselektivnoj zbirci, o tome da su u toj zbirci ponajviše djela suvremenih autora od Vasilija J. Jordana do Tihomira Lončara. Ima i onih klasičnih, vrednijih djela starijih hrvatskih modernista koji i inače čine glavninu hrvatskoga tržišta umjetnina. Među ostalima, spominju se imena Menci C. Crnčića, Oskara Hermana, Celestina Medovića i Milivoja Uzelca. Sve dok nemamo uvida u popis Sanaderovih umjetnina, a navodi se da je u kolekciji poveći broj skulptura, ne može se govoriti o vrijednosti zbirke. U tom povećem broju kipova moguće je da ima skica, manjih formata, a bit će i pravo otkriće za javnost ako se pokaže da je tu i neko značajnije djelo, portret ili kip nekog domaćeg ili stranog kipara

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!