mjesto za top banner

6. LIPNJA 2012. 14:25h

Ivo Josipović ipak neće ići na inauguraciju Tomislava Nikolića!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predsjednik Josipović definitivno neće otići na inauguraciju novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića. Potvrdio je to nakon susreta s predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom, koja na njegov poziv boravi u prvom službenom posjetu Zagrebu...

Govoreći o odnosima u regiji Josipović je izrazio želju da Hrvatska i Srbija nastave dosadašnje dobre odnose. No, potvrdio je da 11. lipnja neće u Beograd.

"Ja, na žalost, zbog razloga o kojima sam govorio ne mogu otići na tu inaugaraciju, ali želim da se trend koji smo započeli unutar nekoliko godina nastavi i da cijela regija jugoistoka Europe bude regija mira i suradnje", rekao je Josipović.

>>>Analitičari: Josipović ne treba ići u Beograd na Nikolićevu inauguraciju

Podsjetimo, Josipović je ranije reagirao na Nikolićeve izjave o Vukovaru i Srebrenici, ističući da novi šef Srbije treba na djelu pokazati zalaganje za najviše europske vrijednosti na kojima bi dvije zemlje trebale imati odnose. Očekuje li, pak, da će se s Nikolićevim dolaskom promijeniti politika Srbije prema Kosovu, predsjednik nije želio komentirati.

>>>Josipović: Nikolić mora napustiti ideje četništva i ekspanzije

"Ne mogu predviđati kakva će biti politika neke druge države pa tako ni Srbije. Mi zadnjih godina sa Srbijom imamo sve bolje odnose i želimo da se taj trend nastavi", izjavio je Josipović.

U osvrtu na odnose s Beogradom, kosovska predsjednica ponovila je jasan stav Prištine o nastavku dijaloga ako vide da će se dogovoreno u Bruxellesu uskoro provesti. Na pitanje strahuje li od daljnje eskalacije sukoba na sjeveru Kosova, naglasila je da srpska manjina tamo uživa sva prava zajamčena Ustavom, kao i većinsko albansko stanovništvo te je onima koji rade protiv kosovskih zakona poručila.

"Ti se ljudi moraju jednom zauvijek odreži njihovih ideja iz 19. stoljeća i imati ideje stoljeća u kojem živimo jer budućnost ne samo Kosova i Srbije već svih zemalja u regiji su europske integracije", rekla je Jahjaga.

Josipović je potvrdio da Kosovo, s kojim nemamo otvorenih pitanja, ima punu potporu Hrvatske na svom europskom putu. Pozdravio je obećana posebna prava hrvatskoj manjini, koja će dobiti jednog predstavnika u kosovskom parlamentu. A uz obostranu potvrdu sjajnih bilateralnih odnosa, izražena je i želja za snažnijom gospodarskom suradnjom. Jahjaga je navela projekte koji bi mogli povećati trenutno skromnu razmjenu od 65 milijuna eura. Prije svega, sudjelovanje u izgradnji autoceste Drač - Priština.

>>> Kosovska predsjednica: Želimo da nam Hrvati grade autoceste

"Ta će autocesta itekako dati veliki podstrek zainteresiranim ulagačima. Ali ne samo ona, već i trajektna linija između Rijeke i Drača, kao i planirana jadransko-jonska autocesta", istaknula je Jahjaga.

Razgovore o mogućnostima daljnje suradnje kosovska je delegacija nastavila i s predstavnicima Vlade, kao i s predstavnicima brojne albanske manjine u Hrvatskoj. (Mediaservis)

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!