mjesto za top banner

25. SIJENJA 2012. 21:26h

Ivo Josipović: Vlada Zorana Milanovića bez jasne gospodarske strategije

Foto

Hrvatska
0

Tekst

- Do sada nije do kraja jasno koja je strategija, vidljivo je, što je dobro, da se ide na uravnoteženje proračuna i taj dio politike je razumljiv i možemo ga podržati. Međutim, ono što još očekujem i što mislim da nedostaje je suštinski dio; kako privući nove investicije. Mislim da država, Vlada, Sabor hitno moraju reducirati broj procedura da bi se ušlo u biznis- tim je riječima predsjednik Ivo Josipović komentirao kritike pojedinih gospodarstvenika kako ne vide gospodarsku strategiju Vlade Zorana Milanovića koja je na vlasti (već) 30 dana.

- Mislim da su još u fazi uhodavanja, da se još traže najbolji potezi. Obično Vlade imaju 100 dana, mi smo ovoj Vladi dali 30, možda zbog krize i nema dovoljno vremena. Ja zaista očekujem da će se izaći s nekim propisima koji daju određenu nadu da će biti bolje, prvenstveno u gospodarstvu- kazao je Josipović u intervjuu za Novu TV.

Na pitanje novinarke Sabine Tandare Knezović da li je Kukuriku koalicija prevarila birače s obzirom da u predizbornom programu nije bilo novih poreza ni povećanja PDV-a, predsjednik je kazao kako obično politički marketing sadrži jedan dio onoga što se želi, te kako nijedna stranka nije govorila o svemu.

- Prema tome, budimo tu realistični, ali i strogi suci- dodao je.

Novi predstojnik Vito Turšić

Na pitanje da li je odlučio tko će mu biti novi predstojnik Ureda, Ivo Josipović je odgovorio kako će to biti Vito Turšić te kako je njegovo imenovanje već potpisao.
Kad je pak riječ o kritikama koje je dobila bivša premijerka Jadranka Kosor kad se odlučila na povećanje PDV-a sa 22 na 23 posto, te zamoljen da to usporedi sa novim povećanjem na 25 posto, Josipović je kazao:

- Nemojte da ja pravdam Vladu, ali ono što ja očekujem s eventualnim rastom PDV-a je da se zaista nađu mjere koje će ublažiti udar na najsiromašnije.

O referendumu za Europsku uniju i lošem odazivu građana na njega, predsjednik smatra da je jedan od razloga tome i politika koja se vodila, ali je ipak poručio kako treba  gledati onu dobru stranu a to je rezultat da su dvije trećine bile 'ZA'. Na pitanje bi li za one koji nisu izašli na referendum trebalo uvesti kazne, kao što postoje u nekim državama, Josipović je protiv toga jer smatra da je referendum demokratski čin u kojem svatko sudjeluje dobrovoljno.

Međutim, i Josipović, kao i Vlada smatra kako s rezanjem u državnoj upravi treba vrlo oprezno kako se ne bi stvorio novi val nezaposlenih. Ipak, na pitanje je li to rješenje kazao je kako treba vidjeti kako najracionalnije srediti stvar.

- Mislim da su vremena takva da se moraju povući određeni potezi. Oni ne moraju nužno biti masovno otpuštanje. Rješenje je, evo pomalo i mantram, dovesti nove investicije i otvoriti nova radna mjesta- nastavio je.

Podržava rasterećenje poduzetnika, ali, kako je kazao, iako nagovještaja novih mjera ima, još se ništa konkretno nije dogodilo.

- Cjelovitu strategiju koja bi dovela do jačanja investicija i do povećanja broja zaposlenih još nismo dobili- dodao je.

Također, dodaje, kad je riječ o valu poskupljenja koji slijedi i zbog većeg PDV-a, predsjednik smatra kako mehanizmi za zaustavljanje tog procesa postoje te kako ih treba koristit, poput poticanja investicija, porezne politike, HNB-a... Drugim riječima, kao i slučaju trošarina na benzin, treba stalno poticati poduzetnike.

Na kraju, kad je riječ o ukidanju njegove povlaštene mirovine te špekulacija koje su se javile oko toga da je on bio protiv izmjene zakona koji se odnosi na predsjednika, Josipović je kazao:

- Ja ću vas podsjetiti da sam vjerojatno prvi od istaknutijih dužnosnika koji je govorio o tome da dužnosnici moraju ići po jednakim uvjetima u mirovinu kao i ostali. Kao što, odmah moram reći, ne računam na korištenje takozvanog Ureda bivšeg predsjednika. Ja za to ne vidim potrebe. I zato mislim da je bio važan razgovor koji sam imao s gospodinom premijerom. To obuhvaća širi aspekt, dakle ne samo visinu mirovine. Ono što se mora učiniti paralelno jest to da dužnosnici koji napuštaju svoju dužnost ne smiju biti diskriminirani. To znači da im se mora osigurati povratak na radno mjesto. Moramo paziti da se ne dogodi da zastupnici ili političari na nekim drugim razinama budu ovisni o svojim stranačkim oligarhijama. To je nešto što se ne bi smjelo dogoditi- zaključio je.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!