mjesto za top banner

16. OUJKA 2012. 14:47h

Ivo Josipović: Četnici su se zajedno s ustašama borili protiv partizana

Foto

Hrvatska
0

Tekst

-Brodogradnja je naša tradicija, ali naravno mora se kretati u realnim okvirima, te minuse netko mora pokriti. Prema tome, treba naći održivo rješenje, a u slučajevima gdje takvog rješenja nema mora postojati jasan plan zbrinjavanja svih ljudi i zapošljavanje u nekom drugom sektoru - komentirao je predsjednik Ivo Josipović u Splitu stanje u hrvatskoj brodogradnji.

Na pitanje o agoniji koju proživljavaju radnici Diokija, rekao je kako moraju imati osigurana svoja prava.

- Radi se o privatnoj tvrtki ali država nema smisla ako nije socijalna. Mora učiniti sve što je u njezinoj moći da tvrtka nastavi rad, naravno u granicama koje država ima - poručio je Josipović. Komentirao je i pokušaj rehabilitacije Draže Mihajlovića.

 - Draža Mihajlović je ratni zločinac iz drugog svjetskog rata, a znamo kakva su zla četnici činili. Iz povjesnih izvora ne mogu se sjetiti neke bitke u kojima su se ozbiljno borili protiv okupatora, ali se mogu sjetititi bitaka u kojima su zajedno s ustašama sudjelovali u borbi protiv partizana. Mogu se sjetiti i toga da su se zajedno sa svim poraženim silama povlačili prema Austriji. Prema tome, rehabilitacija Draže Mihajlovića nije dobar potez - rekao je Josipović.

Na pitanje hoće li Hrvatska reagirati, rekao je da je i njegova izjava nekakva reakcija, a vidjet ćemo kako će postupak završiti. Josipović je u Splitu bio na svečanoj sjednici fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta na kojem je u petak otvoren doktorski studij.

- Prije reforme znanosti i visokog obrazovanja moramo odgovoriti na načelna pitanja. Naše društvo koje pomalo ima karakteristike divljeg kapitalizma mora naći odgovore na ta pitanja jer neće biti humano društvo. Studenti i sveučilište ne smiju se pretvoriti u robu - poručio je Josipović.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!