mjesto za top banner

18. TRAVNJA 2012. 11:09h

Ivan Jarnjak: Nisam znao za logore u Pakračkoj poljani

Ivan Jarnjak

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ivan Jarnjak, bivši ministar policije, svjedočio je danas u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin nad civilima 1991. godine na području Pakračke Poljane, Kutine i Zagreba. Kako je kazao, Merčep mu je bio savjetnik koji je bio zadužen za probleme branitelja iz Domovinskog rata. Da se događaju zločini u Pakračkoj Poljani, MUP je doznao dok je radio krim-obradu slučaja Zec. No, problem je bio što se na tom području zbog ratnih djelovanja nisu mogli provesti potrebni izvidi, kazao je Jarnjak.

Odgovarajući na pitanja je li znao za logore u Pakračkoj Poljani i odvođenje civila, Jarnjak je kazao da mu to nije bilo poznato, a rekao je i da Merčep kao savjetnik ministra policije nije imao izvršne funkcije. Govorio je i o tome da on nije imao saznanja je li Merčep zapovijedao postrojbom u Pakračkoj Poljani te je kazao da ga je tih godina u nekoliko navrata vidio na televiziji. Tvrdio je isto tako da kod njega nitko nije intervenirao zbog onog što se događalo u Pakračkoj Poljani.

Jarnjak je kazao i da je u listopadu 1991. godine unutar MUP-a formiran odjel za ratne zločine i posao je bio prikupljanje informacija i istraživanje zločina bez obzira tko ih je počinio, a taj odjel formiran je nakon što su u MUP-u shvatili da se i u ratu događaju zločini. Iako je tvrdio da ne zna ništa o Merčepovoj zapovjednoj ulozi, kazao je da je susretao neke vojnike koji su se zvali merčepovci. Objasnio je da na početku Domovinskog rata nije bilo činova te da su se vojnici na terenu poistovjećivali s onim osobama koje bi im se nametnule kroz borbu pa su se tako ljudi u Osijeku zvali Glavaševi, u Gospiću Norčevi, a u Virovitici Dečakovi.

Suđenje se nastavilo nakon pauze u 12 sati svjedočenjem Ivan Vekića, koji je također bivši ministar policije.

Tuđman plakao zbog djeteta

- Ja sam jedan od utemeljitelja HDZ-a, a Merčep je puno napravio za stranku na području Istočne Slavonije. Kod mene u MUP ga je doveo ili preporučio Josip Manolić. Rekao sam Manoliću da mi ne treba građevinar, a Manolić mi je kazao da je Merčep koristan i da ga uzmem kao savjetnika. Neki savjetnici sudjelovali su u oružanim borbama, pa i Merčep, koji je zaslužan za obranu Gospića. Bio je ranjen u Zapadnoj Slavoniji, a ne postoji zapovjed kojom je on imenovan zapovjednikom postrojbe, kazao je Vekić.

- Ja sam osobno izvjestio predsjednika Tuđmana o ubojstvu obitelji Zec, a on je zaplakao kada je čuo da je ubijeno dijete. Kada su uhićeni osumnjičeni, Merčep se ni na koji način nije povezivao s tim jer bi inače i on bio uhićen. Merčep je za mene bio jedan od boraca koji je odlučio poginuti za Hrvatsku, bez čina i položaja. Jedina ovlast koju je Merčep kao savjetnik minstra imao je da nosi oruže, da se bori i da pogine. Ostali nisu imali obveze podnositi mu izvješća niti slušati njegove naredbe, zaključio je bivši ministar unutarnjih poslova.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!