mjesto za top banner

15. SRPNJA 2015. 10:43h

ISTRAŽIVANJE Trećina gra?ana želi više dana godišnjeg odmora

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Zadovoljstvo dužinom godišnjeg odmora, navike odlaska gra?ana na odmor, nada u isplatu regresa - sve je to istražio portal Moj Posao, koji je odgovore na ta pitanja potražio kod 400 ispitanika.
 
Najviše dana godišnjeg imaju zaposleni u institucijama, čak 26,3 dana
 
Zaposleni ispitanici ove godine u prosjeku imaju 23,3 dana godišnjeg odmora. U usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima, ove godine ispitanici imaju dva dana godišnjeg odmora više. 
 
Najviše godišnjeg odmora imaju zaposleni u velikim tvrtkama - u prosjeku čak 24,8 dana, dok najmanje dana imaju oni zaposleni u malim tvrtkama (20,6 dana).
 
Gledano prema tipu vlasništva tvrtke, prosječno, najviše dana godišnjeg odmora imaju ispitanici zaposleni u hrvatskim institucijama – čak 26,3 dana, dok najmanje imaju oni zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu (21,6 dana).
 
Zaposleni u državnim tvrtkama najmanje zadovoljni brojem dana godišnjeg 
 
Većina ispitanika (62%) je zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora, dok ih 4% smatra da čak ima i previše dana odmora što rezultira smanjenjem produktivnosti. 
 
Trećina ispitanika (34%) htjela bi više dana godišnjeg i to u prosjeku 29 dana. Najveći nerazmjer izme?u postojećeg i željenog broja dana godišnjeg odmora je kod ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama (imaju 20,6, a željeli bi 27,8 dana). Ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama najzadovoljniji su brojem dana godišnjeg (67%).
 
Najmanje su zadovoljni brojem dana godišnjeg odmora zaposleni u državnim tvrtkama, njih 43% željelo bi imati više dana. Želja im je u prosjeku imati 33,3 dana godišnjeg odmora, dok trenutno imaju 24,7 dana.
 
Najzadovoljniji su zaposleni u hrvatskim institucijama, njih 81% zadovoljno je brojem dana godišnjeg odmora (u prosjeku čak 26,3 dana).
 
Godišnji odmor koristi se dva ili više puta tijekom godine
 
čak 82% ispitanika će ove godine svoj godišnji odmor koristiti višekratno, odnosno priuštiti će si dva ili više manja odmora. 
 
Probleme s dobivanjem željenog perioda godišnjeg odmora nikada nije imalo 19% ispitanika, dok ih je 36% znalo ponekad imati takve probleme. Malo više od petine ispitanika (23%) navodi da problema nema ukoliko najave godišnji dovoljno rano, no s druge strane 21% navodi da im je vrlo teško dobiti godišnji odmor u željenom periodu.
 
Godišnji odmor u vrijeme kada to njima odgovara najteže dobivaju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem (24%) i stranom (22%) vlasništvu.
 
Očekivani regres u prosjeku iznosi 1.410 kuna
 
Velika većina ispitanika (81%) ne očekuje da će im poslodavac isplatiti regres. Regres očekuje petina ispitanika (19%) i to u prosjeku 1.410 kuna.
 
Ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama (26%) u većoj mjeri očekuju regres nego oni zaposleni u srednje velikim (18%) i malim (9%) tvrtkama ili institucijama.
 
Regres u najvećoj mjeri očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu, njih trećina (33%) očekuje regres. Zatim slijede ispitanici zaposleni u tvrtkama u hrvatskom državnom vlasništvu, od kojih 29% očekuje regres. Regres u najmanjoj mjeri očekuju ispitanici zaposleni u hrvatskim institucijama; njih svega 7% ove godine očekuje regres.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!