mjesto za top banner

28. TRAVNJA 2012. 17:00h

Ilija Rkman: Nakon cjenovnog tsunamija trebamo načela održive potrošnje

Foto

Hrvatska
0

Tekst

ZAGREB- "Nakon cjenovnog tsunamija pada kupovna moć, u opasnosti je standrad građana i kvaliteta življenja", komentirao je novi porast cijena struje i plina Ilija Rkman iz Društva za zaštitu potrošača. Jedini izlaz je promjena navika građana.

"Prihvatiti načela takozvane održive potrošnje. Štednja energije prije svega, planska kupnja, planiranje mjesečnih budžeta, ostavljati takozvani crni fond, platiti najprije sve moguće režije i kredite", nabrojio je Rkman što sve građani moraju napraviti kako bi što blaže osjetili udar povećanja cijena.

U Hrvatskoj je doba jeftinije struje defitivno završilo i približili smo se europskom prosjeku. Plaće su nam zato i dalje hrvatske. Premijer pak najavljuje - pokušat ćemo ne smanjivati plaće, ali jamstava nema. Ministar Čačić predlaže - manje razgovara na mobitele kako bi uštedjeli za skuplju struju.

Najavljeno-ostvareno.Više cijene struje i plina građani su dočekali ogorčeni, jer novčanici su im, kažu, već odavno prazni. A Vlada nije imala izbora, kaže premijer Zoran Milanović. Cijene energenata, a na koje utječu cijene svjetskog tržišta, u Hrvatskoj nisu mijenjane već zadnje dvije godine.

"Što napraviti u takvoj situaciji? Zabijati glavu u pijesak pa se i dalje praviti da se ništa oko tebe ne događa ili prihvatiti tu realnost, korigirati cijene i probati to kompenzirati onim jedinim čime se to može kompenzirati, a to je rast, snaga i robustan razvoj. Sve ono što male i slabe dijele od malih i jakih, a to je ono što želimo da bude Hrvatska. Mala i jaka", izjavio je Milanović.

Do poskupljenja je trebalo doći, smatra potpredsjednik Vlade Branko Grčić. No, napominje kako se paralelno s procesom korekcije cijena moralo dogoditi restrukturiranje javnih poduzeća.

"Cijeli tere rasta cijene ne smije se prenijeti samo na građane već i na poduzeća koja gospodare tim resursima", smatra Grčić.

Ekonomski analitičar Guste Santini pak smatra kako je Vlada, posebice SDP-ova koja se proklamira kao socijalna, prije svega trebala uspostaviti instrumente zaštite građana... 

"Trebalo je paralelno s time zaštiti građane koji su socijalno ugroženi. To nmije učinjeno i to je zabrinjavajuće", rekao je Santini.

Politiku cijena uoči skorog ulaska u Europsku uniju Santini ocjenjuje nužnom. Ipak, nove cijene rezultat su dugogodišnje nebrige, pa odgovornost dijele i sadašnja ali i bivša Vlada zbog pogrešne socijalne politike pa jer ovo sada naša zbilja. A ona je takva da je jftina struja u Hrvatskoj prošlost. Prema Eurostatovoj statistici, jeftinu struju plaćaju u Latviji, Litvi, Francuskoj, Portugalu, Grčkoj i Sloveniji, a mi smo se približili prosjeku Europske unije koji iznosi nešto manje od 13 centi za za kilovat. Iako su hrvatske plaće još uvijek daleko ispod europskog prosjeka, potpredsjednik Vlade Radimir Čačić ima objašnjenje.

"Proizvod koji ne ovisi o nama ima cijenu koja je svjetska i europska, a energija je proizvod koji ne ovisi o nama i to je sve od velike pameti", rekao je Čačić.

No analitičari uzvraćaju - alati poput nižeg PDV-a na energente za kućanstva postoje u Europi. Primjerice u Velikoj Britaniji namet iznosi 5 posto. Usto postoji i nulta stopa na hranu. Čačić pak ima recept za lakše preživljavanje.

"U suštini nije jako komplicirano - smanjiti broj impulsa i malo manje pričati i 40 kuna ćemo imati za struju. Jedno je egzistencija, a drugo je razgovor na telefon", poručio je Čačić građanima.

Premijer pak obećava - pokušat ćemo zadržati plaće na istoj razini..

"U Hrvatskoj nisu smanjivane plaće, govorimo o javnom sektoru, nije bilo nikakvih ozbiljnih rezova i mi ćemo pokušati nastaviti na takav način. Međutim, jamstava u ovoj teškoj situaciji ni za što nema. Morat ćemo se boriti sami za sebe", zaključio je Milanović.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!