mjesto za top banner

20. RUJNA 2011. 15:21h

Iako ulazi u sustav PDV-a, Crkva neće izdavati račune za mise ili potvrde

Članovi Egipatske Koptske crkve na prosvjedu pred zgradom Egipatske televizije.

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ulazak Crkve u sustav PDV-a zapravo je dobar potez za Crkvu. Crkva je, naime, kao i ostale vjerske zajednice, neprofitne udruge i slične institucije oslobođena PDV-a. No, taj dio odnosi se samo na onaj neprofitni dio njezinih prihoda, dok bi se na sve na čemu ostvaruje profit trebao obračunavati PDV.

– Crkva će morati plaćati PDV na donacije novca koje dobiva iz inozemstva – objasnila je Tportalu Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Uđe li u sustav PDV-a, u praksi to znači još jednu novost, a to je da će Crkva, tj. njezine institucije, za svoje usluge morati ispostavljati – račune.

Naravno, to ne znači da ćete dobiti račun za misu zadušnicu ili potvrdu za krizmanika, jer nije riječ o profitnoj crkvenoj djelatnosti. No svatko tko iznajmljuje neki crkveni prostor, prodaje svijeće i slično, trebao bi biti u sustavu PDV-a.

U Crkvi sada plaćaju porez na dodanu vrijednost kao tzv. krajnji korisnici (kao i većina građana) i nemaju pravo na odbitak PDV-a. Da je Crkva u sustavu PDV-a, primjerice pri obnovi i gradnji crkava i drugih objekata, imala bi mogućnost odbitka PDV-a kao pretporeza i tako bi uštedjela 23 posto. S druge strane, ulazak u sustav PDV-a znači i porezni nadzor, što nije baš povoljno za Crkvu u kojoj je praksa plaćanja u gotovini.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!