mjesto za top banner

21. KOLOVOZA 2015. 15:40h

I Varaždin kupuje svojim osnovnoškolcima knjige

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Grad Varaždin osigurao je besplatne školske knjige za učenike osnovnih škola, a iz gradske uprave u petak su izvijestili da, kako je najavljeno u lipnju, provode model besplatnih udžbenika za sve učenike s prebivalištem u gradu Varaždinu te da su tako jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, koji svojim osnovcima daje potpuno besplatne udžbenike i radne bilježnice za redovne predmete.

Iz gradskog proračuna izdvojeno je 1,35 milijuna kuna za 3000 učenika osnovnih škola koji imaju prebivalište na području Grada zaključno s 31. svibnjem 2015. godine. Tako će besplatne udžbenike dobiti i učenici iz prigradskih naselja Gojanec i Hrašćica, koji škole poha?aju u susjednim općinama Vidovec, odnosno Sračinec. Osim udžbenika učenici će dobiti i dar od 200 kuna kao pomoć pri kupovini školskog pribora i materijala koji su neophodni.

Isporuka udžbenika po školama krenut će idućeg tjedna, od 24. kolovoza. Roditelji osnovnoškolaca nisu se morali prijavljivati za besplatne udžbenike, već su škole bile zadužene da popune kataloge s podatcima o broju potrebnih odabranih udžbenika i radnih bilježnica za pojedini razred, a radi se o više od 3350 kompleta udžbenika. Na roditeljima je da kupe samo udžbenike za izborne predmete, mape i ostali potreban pribor.

Projekt besplatnih udžbenika provodi se od prošle godine, a riječ je o jednoj od najvećih inicijativa u gradu, kojom će se početak školske godine uvelike olakšati roditeljima osnovnoškolaca, posebice onima slabijeg imovinskog statusa, navodi se u priopćenju te se dodaje da je ova inicijativa jedna od strategija Grada Varaždina o budućnosti obrazovanja koja se temelji na brizi za školstvo, a velik broj odličnih učenika u varaždinskim osnovnim školama dokaz je kako je ulaganje u znanje najbolja investicija.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!