mjesto za top banner

15. LIPNJA 2013. 15:41h

I u mojoj obitelji mo┬×da bude peder!

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Lako je onima koji nisu homoseksualci biti vjernik. Ja sam vjernik i nisam homoseksualac, a nisam protiv „gayeva i gayica“, ne znam- jesam li zato loš vjernik? Kada sam to pitala prijatelja koji je, što bi se reklo, zakorijeli vjernik, i da li sam onda pred Bogom 'manje vrijedan vjernik' od njega, malo se zamislio i rekao – Ma... nisi.

To  što je netko gay ne mo┬×e se  institucionalno istjerati iz njega, a crkva jest institucija. To je znanost, psihologija, usa─Ĺeno u nama. Moj stari prijatelj je gay. Dru┬×imo se, uvijek je bio tu negdje u mojem ┬×ivotu, i mislim da smo oboje godinama osje─çali to „nešto“. To se pederluk osje─çao.  Samo to je procedura. Bilo gdje, a što je manje mjesto, ve─ça je procedura.

Osjetiti, preispitivati se, biti siguran, priznati sebi, i onda drugima. Kao peder ili lezba se rodiš. Mislim, ne ono mladena─Źka kriza identiteta, pa netko nešto proba novo, nego ako si gay znaš to oduvijek, samo je pitanje vremena „izlaska iz ormara“. Pitajte jednog, ne─çe vas zbariti! 

I nema druge, priznali mi to sebi ili ne. Ne postaneš to iz trenda, hira, malo bi se igrao, promiskuitetan si. Ako si promiskuitetan, bit ─çeš to i hetero i gay, ali ne postaješ gay da bi proširio svoj promiskuitet. Podr┬×avam gra─Ĺanske inicijative kao takve, premalo ih je (barem aktivnih) i svi trebaju osvijestiti koliko i kako se mogu baviti politikom i rješavati na demokratske na─Źine društvena pitanja.

Ipak, sada ve─ç poznati naziv „U ime obitelji“, kao u ime svake, neopravdan je jer u ime moje budu─çe obitelji ne govori (moj sin mo┬×da bude peder, nikad ne znaš).

Podr┬×avam gay brakove, jer smatram da smo si previše uzeli maha govoriti tko se smije slu┬×beno voljeti, a tko ne. Nikada nisam osje─çala da moram nekoga mrziti zato što je „nešto“. To mi je nepojmljivo. Roditelji mi nikada nisu rekli da nekoga mrzim. Iako znam da su puno konzervativniji nego što bi priznali, mr┬×nji me nisu u─Źili, makar se i ne slagali oko cijeloga svijeta.

Vjerujem da puno proizlazi iz odgoja, i ne samo obitelji ve─ç i društva. Gdje smo se našli u jednom trenutku, s kim smo se dru┬×ili i s ─Źime smo se poistovjetili. Ali ja o pederima slušam od osnovne, i uvijek mi je bilo neprirodno kada kolega ka┬×e „peder─Źina“ pogrdno. Nemam to u sebi, razdvojiti skupinu po nacionalnosti, vjeri, boji ko┬×e, bilo ─Źemu.

Ali po mr┬×nji, po tome ih dijelim. Tek sam kasnije shvatila da sam kroz osnovnu prošla s onima koji mi se sjete „majke bosanske“ i šalju me „odakle sam i došla“, a da nisam znala da im se upravo kod ku─çe usa─Ĺuje mr┬×nja koju ─çe jednog dana ispucati kroz neki zakon ili tu─Źnjavu. 


Mislim da se sve rasprave, i koje traju i kojih ─çe biti, a ne daj Bo┬×e (pazi ironije, koga molim) da se referendumom izglasa da je brak zajednica izme─Ĺu muškarca i ┬×ene, svode na podjelu ljudi koji ┬×ele mrziti  i koji ne ┬×ele. Skuplja─Źi potpisa za referendum, inicijatori ove buke, oni koji su potpisali, oni koji ┬×ele „ubit pedera“, ili koji jednostavno 'ne bi baš', svi ti nisu gay i zato ne znaju. 

Što ne mo┬×eš razumjeti, a i ne treba razumjeti, jer ne bi trebao biti problem, ne sudi i ne odre─Ĺuj. Barem ne u takvom ozakonjenom smislu. Pa ako ti se i gadi i ne─çeš ni poslušati, makni se. Neka imaju brak, neka se ┬×ene kao i svi ostali, posvajaju djecu, izravnaj više tu prokletu podjelu na seksualnu orijentaciju kao bitnu za politiku i dokumente. Trebalo bi u─çi u Ustav da Ustav ne dira u ljudsku intimu. Eh, ali kad bi to bilo lako, ─Źime bi se ovih dana bavili i pametovali.

Roditelji koji nemaju djecu pedere i oni koji nisu pederi, lakše ─çe pro─çi kroz sve ovo, jer ignoriranje i mr┬×nja je najlakša stvar na svijetu: „Ne─çu i gotovo!“

Sje─çam se kad sam za jednu anketu morala pitati ljude nedavno što misle o legaliziranju gay brakova u Francuskoj, i srela sam dva pedera. Rekli su mi da mi ne mogu re─çi jer ako se sazna imat ─çe velike probleme na poslu. Jedna lezba mi je kasnije rekla „Ne─çu pred kamerom, ali podr┬×avam.“  

Mi za sto godina ne─çemo prestati postavljati takva pitanja i znati da ─çemo rijetke odgovore dobiti, ako ih i bude, niti imati gay brak u Hrvatskoj, ali imat ─çemo pedere i lezbe, i nadam se da ─çe me─Ĺu njima biti djece i unuka potpisnika za referendum prošlih tjedana.

No, raspravljajmo. Rasprava je temelj demokracije, pa makar i o tome tko ima kakve seksualne i ljubavne odnose.

 

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu ┬Őitum, pro─Źelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradona─Źelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveu─Źili┬Üna profesorica, ─Źlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti boji┬Ünice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagreba─Źkog holdinga ─Źinila se kao idealna osoba za tu politi─Źku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pri─Źa o svom ┬×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ─Źija je ─Źlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du┬×nosti.

  • Intervju: Mirna ┬Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vi┬Üe od 6 milijuna puta!