mjesto za top banner

22. PROSINCA 2011. 12:29h

I dok Milanović prima čestitke, Kosor `sama` sa svojim stranačkim kolegama

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U stanci sjednice Sabora gužve oko premijerke Jadranke Kosor nije bilo, okružilo ju je nekoliko njezinih stranačkih kolega, dok su se svi uzvanici pokušali probiti do budućeg premijera Zorana Milanovića i pružiti mu ruku čestitke. On je pristojno i bez euforije primao čestitke tečno razgovarajući sa stranim izaslanicima na engleskom i francuskom. Nije mu problem tečno govoriti ni ruski jezik, kažu njegovi suradnici, a može se sporazumjeti i na njemačkom. Sutra će kabinet prvog čovjeka Vlade preuzeti od J. Kosor, a prvi mu je plan, ponovio je, srediti proračun i javne financije.

– Javne financije treba dovesti u red, do sada se trošio novac koji se nije zaradio, a sad ćemo uvesti nova pravila igre. Sindikatima ćemo biti partneri. Naš plan nisu rezanja i otpuštanja, ne smijemo rušiti potražnju – kazao je Milanović. J. Kosor kazala je da će sutrašnja primopredaja u Vladi trajati vrlo kratko.

– Dočekat ću ga i ostaviti mu završno izvješće o radu Vlade i, najbitnije, financijsko. To su javni dokumenti i primopredaja će trajati relativno kratko, a onda idemo svatko na svoj posao – kazala je Kosor koja je najavila da će HDZ u oporbi biti korektiv Vladi, svoj će rad i dalje temeljiti na dosadašnjem programu – borbi protiv korupcije, radu na gospodarskom oporavku i oštrom kritiziranju loših odluka nove Vlade.

Medijima je poručila da svoj fokus sada usmjere na vladajuće, a da HDZ ostave na miru. Kosor želi još raditi na demokratizaciji HDZ-a, a na stranačkim izborima očekuje protukandidate jer "se pokazalo da ima ambicioznih u stranci".

Radimir Čačić, nakon još jedne sinoćnje prometne nezgode, kazao je kako će sada, kako potpredsjednik Vlade, dobiti vozača koji će preuzeti brigu o njemu.

Muftija Šefko Omerbašić zaželio je novoj vlasti puno uspjeha i ponudio da im Islamska zajednica pomogne u otvaranju do sada zatvorenih vrata koja će im pomoći u razvoju gospodarstva.

– Imaju puno posla, a mi ćemo im staviti sve svoje resurse na raspolaganje – kazao je Omerbašić.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!