mjesto za top banner

17. LIPNJA 2010. 17:43h

HVIDRA: Jesu li možda hrvatske zastave simbol fašizma?

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U četvrtak su se reakcijama oglasili pripadnici Hvidre koje su zaboljele izjave predsjednika države i Vlade vezane uz nedjeljni koncert potpore hrvatskim generalima.

Naime, na nedjeljnom koncertu u splitskoj Spaladium areni, gdje su se po zajedničkom priopćenju predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor navodno isticala fašistička obilježja, prisustvovao je i v.d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac. Potonji je navodno zatražio da se ispita je li HTV trebao prekinuti izravni prijenos koncerta, iako je policija potvrdila da na koncertu nikakvih takvih obilježja nije bilo.

Pregledom snimke provjerit će se tek navodi da se u nekoliko navrata skandirao ustaški pozdrav 'Za dom spremni', pa će se eventualno utvrditi pojedinačni prekršitelji zakona.

Uznemirile ga optužbe za fašizam

- Zašto se predsjednik i premijerka prije svoje izjave nisu konzultirali s policijom i informirali se o činjenicama? - pita organizator koncerta i predsjednik Hvidre Splitsko-dalmatinske županije Kristijan Petric, kojega su optužbe za fašizam prilično uznemirile stoga razmišlja o podizanju sudske tužbe protiv nekih novinara.

- Odgovorno tvrdim da u dvoranu nije uneseno nijedno fašističko obilježje, mi kao organizatori to smo javno zatražili deset dana ranije i tako smo se dogovorili s policijom i redarskom službom. Dozvoljene su bile samo hrvatske zastave, a one valjda još uvijek ne predstavljaju fašizam - rekao je Petric za Tportal.

Ovdje netko očito skuplja političke poene preko naših leđa, a Hvidra to neće dopustiti

Kristijan Petric, HVIDRA

Neki su novinari objavili da dio novca prikupljenog na koncertu ide osuđenom ratnom zločincu Mirku Norcu, Petric tvrdi da je sve otišlo generalima i braniteljima protiv kojih se još uvijek vode procesi u Haagu i u Hrvatskoj, pa su, pred zakonom, još uvijek nevini.

'Smještaju nam'

- Ovdje netko očito skuplja političke poene preko naših leđa, a Hvidra to neće dopustiti. Ili se radi o tome da smo kao država jednostavno odlučili 'skinuti gaće' kako god koji veleposlanik to zatraži - oštar je bio šef Hvidre.

Hvidra već je ranije prosvjedovala zbog sabotaže jer je, kako tvrde, pozivni centar preko kojeg su se prikupljale donacije jedno vrijeme bio blokiran, a Petric danas otvoreno sumnja i u friziranje podataka o ukupno doniranom iznosu.

Generalski zbor: Ništa se ne može skriti od javnosti

O svemu se oglasio i Hrvatski generalski zbor, udruga koja okuplja generale i admirale hrvatske pobjedničke vojske iz Domovinskog rata.  

- Hrvatski generalski zbor najoštrije osuđuje političke i medijske napade na organizatore i sudionike nedjeljnog splitskog koncerta potpore optuženim hrvatskim generalima. Zaprepašteni smo činjenicom da se cjelokupno hrvatsko vrhovništvo, raspoređeno po zagrebačkim brežuljcima, uzbunilo do neslućenih razmjera zbog održanog koncerta "Za istinu" koji je bio posve humanitarne prirode. Koncert je bio izraz više moralne nego materijalne potpore napaćenim hrvatskim ratnicima koji leže po kojekakvim tamnicama diljem Europe - poručili su iz Zbora.

-.-Marina Damjan-.-
Photo Marina Damjan  
- Osuditi nastup Klape Hrvatske ratne mornarice ''Sveti Juraj'' čin je političkog očaja koji ukazuje na svu jad i bijedu hrvatske politike. Kad to promatramo kroz prizmu najnovijih ustavnih promjena, onda je žalost još i veća. Ako je i diplomatski zbor u Republici Hrvatskoj također usudio održavanje ovoga koncerta, onda se zapravo ovdje radi o udruženom zlonamjernom nasrtaju na hrvatskog državni suverenitet i slobodu kao univerzalnu vrijednost napredne civilizacije - navodi se u priopćenju.

- Dakako, državne vlasti, snagom svoje moći, mogu zabraniti televizijske prijenose ovakvih koncerata, ali isto tako moraju znati da živimo u doba napredne tehnologije i da se više ništa ne može sakriti od javnosti kao jedinog pravednog suda. U iščekivanju presude hrvatske javnosti, hrvatski generali poručuju hrvatskom vrhovništvu da odmah prestanu sa praksom dokidanja temeljnih ljudskih prava i sloboda s jedne te osjećaja ponosa i dostojanstva svojih građana s druge pak strane - zaključili su.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!