mjesto za top banner

ENERGETSKA KRIZA

6. SIJEŔNJA 2009. 09:17h

Hrvatskoj potpuno prekinuta isporuka ruskog plina

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Rusko-ukrajinski spor oko plina odrazio se i na Hrvatsku kojoj je jutros u 4.30 sati potpuno obustavljena isporuka plina iz Rusije.

Nakon ju─Źera┼ínjeg smanjenja isporuke prirodnog plina iz Rusije za 18 posto, odnosno 25 tisu─ça metara kubi─Źnih na sat manje od ukupno ugovorene koli─Źine, jutros u 4.30 sati Hrvatskoj je potpuno prekinuta isporuka prirodnog plina iz Rusije, javlja HRT.

Budu─çi da se doma─çom proizvodnjom prirodnog plina te koli─Źinama u podzemnom skladi┼ítu ne mogu zadovoljiti sve potrebe, prema odluci Vlade nu┼żna su smanjenja opskrbe prirodnim plinom velikim potro┼ía─Źima.

Smanjena je isporuka prirodnog plina velikim industrijskim potro┼ía─Źima, i HEP-u, na razinu od 12 000 m3/h te ostalim kupcima izravno priklju─Źenim na transportni sustav na koli─Źinu minimalno potrebnu za o─Źuvanje tehni─Źkih karakteristika postrojenja, priop─çeno je iz Ine.

Ina poziva potro┼ía─Źe koji imaju prioritet u opskrbi, ku─çanstva, bolnice, dje─Źje vrti─çe, ┼íkole i sli─Źne ustanove, da zbog iznimno ozbiljne situacije maksimalno racionaliziraju svoju potro┼ínju.

Rusko-ukrajinski spor odrazio se i na Bugarsku, Tursku, Gr─Źku i Makedoniju, kojima je tako?er prekinuta isporuka plina.

Sjeveroisto─Źna Europa bez ruskog plina

- Od 3.30 sati isporuka plina Bugarskoj, kao i transfer plina Turskoj, Gr─Źkoj i Makedoniji, obustavljena je. Nalazimo se u kriti─Źnoj situaciji - objavio je bugarski ministar ekonomije.

Bugarska se gotovo potpuno opskrbljuje plinom iz Rusije, jer, kao i Makedonija, nema pristup alternativnim plinovodima. Premijer Sergej Stani┼íev sazvao je izvanredni sastanak na kojem ─çe se razmotriti trenutna kriza. U Bugarskoj su posljednjih dana temperature pale na - 15 stupnjeva.

Ruska isporuka plina Rumunjskoj smanjena je za 75 posto. Prošlog je petka uvoz plina putem Ukrajine bio smanjen za 30 do 40 posto.

Turska ruski plin mo┼że primati i putem plinovoda ispod Crnoga mora, dok Gr─Źka dodatne izvore plina dobiva iz Ankare.

Izvor iz iranske ambasade u Turskoj Reutersu je rekao kako bi Iran mogao pove─çati opskrbu prirodnim plinom Turskoj, ako bi u toj zemlji do┼ílo do nesta┼íice plina zbog rusko-ukrajinskog problema. Iran isporu─Źuje plin koji pokriva oko jedne tre─çine turske potro┼ínje.

 

  • Intervju: Mirna Őitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Őitum, proŔelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaŔelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuŔiliÜna profesorica, Ŕlanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojiÜnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora ZagrebaŔkog holdinga Ŕinila se kao idealna osoba za tu politiŔku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priŔa o svom ×ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, Ŕija je Ŕlanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge du×nosti.

  • Intervju: Mirna Őitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan viÜe od 6 milijuna puta!