mjesto za top banner

6. TRAVNJA 2012. 18:58h

Hrvatski mediji proglašeni najboljima, iako je stanje isto deset godina

Novinari dežuraju pred ulazom u zgradu Bristol Plaza gdje od 20. svibnja 2011. godine privremeno živi Dominique Strauss-Kahn

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Iako su mediji u Hrvatskoj prema najnovijem istraživanju američke organizacije IREX  koje je provedeno u 21 zemlji Europe i Euroazije proglašeni najboljima, visok plasman umanjuje činjenica da se ukupna ocjena medijskog prostora u zemlji od 2001. poboljšala za samo 0.08 boda.

Godišnji izvještaj Media Sustainability Index (MSI) za 2012. godinu navodi da je u većini analiziranih zemalja medijski sektor stabilan te da su poboljšanja uočena u šestero zemalja dok je kod više od polovice pomak bilo gotovo neznatan, odnosno povećan je za samo 0.10 bodova ili manje.

Prema američkim stručnjacima, stanje u hrvatskim medijima neznatno je bolje dok je Crna Gora pokazala najveći pomak u regiji. Lošiji je položaj medija u srbijanskom, bosanskohercegovačkom, makedonskom i kosovskom društvu jer i dalje podliježe jakoj poltičkoj kontroli i cenzuri.

Slabije ocjene dodijeljene su i Albaniji, Bugarskoj i Makedoniji dok je među azijskim zemljama najveći napredak pokazao Kazahstan. Unatoč Putinovoj kontroli medijskog prostora Rusija je također zaradila bolje ocjene dok su medijske slobode i dalje najugroženije u Uzbekistanu, Bjelorusiji i Turkmenistanu.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!