mjesto za top banner

3. SVIBNJA 2012. 15:24h

Hrvatske županije nisu spremne za ulazak u EU

Hrvatska zajednica županija

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Hrvatska zajednica županija na današnjoj je konferenciji za medije upozorila na još uvijek izraženu nespremnost lokalnih samouprava za ulazak u Europsku uniju, pri čemu je nedostatak sustavne edukacije i međusobne suradnje tijela državne uprave na svim razinama realna prepreka korištenju dostupnih nam sredstava iz fondova EU. Kako je do ulaska Hrvatske u Europsku uniju preostalo tek nešto više od godine dana, vremena za korištenje pretpristupnih fondova je sve manje, a naše županije pritom nisu u mogućnosti sufinancirati projekte.

Vidoje Vujić, potpredsjednik HZŽ i župan Primorsko-goranske županije objasnio je kako većina hrvatskih institucija, osobito županije koje su financirane iz državnog proračuna i ministarstava, imaju probleme i u realizaciji projekata od vitalne važnosti po zajednicu. „Oko 75% sredstava kojima raspolažemo već je predodređeno za troškove školstva, bolnica, socijalne skrbi ili građevinskih dozvola. Preostala sredstva, uz druge tekuće troškove, naprosto nisu dostatna za sufinanciranje EU projekata.“

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije, Miroslav Čačija osvrnuo se na važnost razmjene znanja i iskustava s drugim članicama EU koje uspješno koriste sredstva EU fondova, a predsjednik HZŽ-a i župan vukovarsko-srijemski, Božo Galić najavio je konferenciju „Regionalni razvoj i fondovi Europske unije – prijenos znanja i iskustva Republike Poljske“ koja će se održati 14. svibnja 2012. u Splitu. Na konferenciji će Savez vojvodstva Republike Poljske i Hrvatska zajednica županija potpisati Deklaraciju o suradnji, a među sudionicima će biti hrvatski potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić, predsjednik poljskog Senata Bogdan Borusewicz te ministrica regionalnog razvoja Republike Poljske Elžbieta Bienkowska, kao i predstavnici ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Čačija je podsjetio da su u kolovozu prošle godine, na poziv poljskih maršala, predstavnici Hrvatskog sabora i Vlade te jedanaest hrvatskih župana bili u službenom posjetu Republici Poljskoj. U organizaciji je sudjelovalo i Veleposlanstvo RH u Poljskoj te Hrvatska zajednica županija, a tijekom boravka hrvatsko se izaslanstvo pobliže upoznalo s projektima korištenja EU fondova, osobito u domeni razvoja različitih oblika turizma, zdrave hrane, ekološke poljoprivrede, zaštite baštine i sličnim projektima. Tom je prilikom najavljena i potpisana namjera o suradnji, što će idući tjedan biti realizirano na splitskoj konferenciji „Regionalni razvoj i fondovi Europske unije – prijenos znanja i iskustva Republike Poljske“.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!