mjesto za top banner

26. SIJENJA 2011. 00:18h

Hrvatske autoceste pod nadzirom nestručnjaka bez iskustva

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U Hrvatskim autocestama godinama se zapošljavalo po “babi i stričevima”, a pri tome se nije marilo za to imaju li ti podobni i uhljebljeni kadrovi potrebne kvalifikacije i kompetencije za poslove koje su dobivali preko veze.

Najodgovorniji su poslovi u HAC-u oni koje se odnose na sigurnost prometa, a čak su i na tim mjestima zapošljavani ljudi bez potrebne stručnosti i iskustva. Tako su za sigurnost prometa na autocestama odgovorni oni koji su diplomirali vodni promet, elektrotehničar te strojar, a usto nemaju ni dovoljno radnog iskustva za te poslove.

Na dva najodgovornija mjesta u Sektoru održavanja autocesta, koji je zadužen za sigurnost prometa, zaposlene su osobe zbog čijeg je zapošljavanja u HAC-u Državno odvjetništvo pokrenulo istragu, budući da nisu imali potrebne uvjete za ta radna mjesta.

Stjepan Klarić, direktor Sektora održavanja, prema dosad provedenoj istrazi DORH-a, premda je umirovljeni branitelj, zaposlen je u HAC-u 2005. godine na mjestu višeg stručnog suradnika II iako za to nije imao potrebno iskustvo od 48 mjeseci, s obzirom na to da je diplomirao tek 2001. godine.

Klarić nije imao potrebne uvjete radnog iskustva ni kad je unaprijeđen na mjesto zamjenika Sektora održavanja, a ni kad je postao direktor toga sektora.

Ni Željko Krapljan, bivši saborski zastupnik HDZ-a i također umirovljeni branitelj, nije imao potrebno iskustvo kad je zaposlen u HAC-u na mjestu zamjenika direktora Sektora održavanja.

Umirovljenik Ivo Vuković zaposlen je u HAC-u na mjestu voditelja Tehničke jedinice (TJ) Županja 2008. godine iako nije zadovoljio potrebne uvjete. Pri tome je, prema istrazi DORH-a, uprava HAC-a promijenila odluke o uvjetima za obavljanje pojedinih poslova pa je za voditelja TJ, uz građevinski i prometni fakultet, dodala i strojarski. Vuković pri tome nije imao ni jednog dana rada na autocesti ili na sličnim poslovima. Voditelj TJ, prema opisu radnog mjesta, kažu nam naši sugovornici iz HAC-a, ima ovlasti zatvoriti autocestu ako ocijeni da ona nije sigurna za promet. Stoga se postavlja pitanje kako je moguće da netko tko prvi dan dođe na to radno mjesto može ocijeniti takvu situaciju.

Bilo kakvo iskustvo

Pri tome su u HAC-u iz pravilnika o zapošljavanju izbacili iskustva na takvim ili sličnim poslovima, traži se samo bilo kakvo radno iskustvo od najmanje 36 mjeseci. Uz Vukovića, još jedan voditelj TJ u HAC-u nema potrebnu stručnu spremu, Siniša Stura, voditelj TJ Sveti Rok, koji je po zanimanju – profesor elektrotehnike!

HAC: Sigurnost prometa najvažniji nam je cilj

U HAC-u su na naša konkretna pitanja o ljudima koji vode održavanje autocesta bez potrebnih uvjeta odgovorili načelno. Tako navode da im je sigurnost prometa najvažniji cilj.

Voditelji tehničkih jedinica održavanja, kažu u HAC-u, svakodnevno upravljaju sustavima za sigurnost prometa kojima su autoceste opremljene i imaju potrebne kvalifikacije za obavljanje svojih radnih zadaća u skladu s aktima društva i pravilima struke.

“Naši korisnici u sklopu održavanja sigurnosti prometa mogu se osjećati sigurno na autocestama uz poštovanje prometne signalizacije i prilagođavanje uvjetima na kolniku” – kažu u HAC-u.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!