mjesto za top banner

16. LIPNJA 2013. 11:52h

Hrvatska lutrija uspješno okončala pregovore o kolektivnom ugovoru

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nakon što je u ožujku Uprava društva otkazala kolektivni ugovor te nakon 3 mjeseca pregovara koji su uslijedili između Uprave Hrvatske Lutrije i sindikata, polovicom svibnja je postignut dogovor o novom Kolektivnom ugovoru koji je ovaj tjedan stupio na snagu s važenjem od 3 godine, javljaju iz Hrvatske lutrije. Novi kolektivni ugovor će Hrvatskoj lutriji već u 2013. osigurati uštedu u poslovanju u iznosu 11,8 milijuna kuna koje će biti uložene u nove investicije s obzirom na zatečenu podinvestiranost kompanije.

Pregovori su bili iznimno zahtjevni, međutim na koncu je postignut kvalitetan kompromis među socijalnim partnerima koji će kompaniji osigurati stabilno i uspješno poslovanje. Uspjeh u postizanju kompromisa s kojim su omogućene ovako značajne uštede u poslovanju pokazuje visoku razinu odgovornosti, ozbiljnosti i razumijevanja tržišnih okolnosti obje strane u pregovorima.

Glavni motiv za otvaranje procesa izmjene Kolektivnog ugovora su bili loši poslovni rezultati Hrvatske Lutrije s kulminacijom u 2012. godini kada je ostvaren negativni poslovni rezultat u iznosu od 10,1 milijuna kuna. Ovo je zatečeno stanje pred novu Upravu, koja upravlja kompanijom od studenog 2012. godine, nametnulo potrebu vrlo brze konsolidacije poslovanja i prilagodbe tvrtke otežanim tržišnim uvjetima.
Nakon završenih pregovora Predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije g. Danijel Ferić je naglasio: „U ovim pregovorima nema pobjeđenih niti pobjednika. Za Upravu socijalni dijalog nema alternativu, stoga želim zahvaliti svim kolegama koji su u njima sudjelovali neovisno kojoj su strani u pregovorima pripadali. Hrvatska Lutrija i njeni zaposlenici su u njima pokazali iznimnu razinu zrelosti koja će biti temelj za brži rast i razvoj u budućnosti.“

Pri konsolidaciji poslovanja Uprava Hrvatske Lutrije je kao prioritet stavila racionalizaciju troškova i stabilizaciju poslovanja kroz restrukturiranje i povećanje efikasnosti postojećih resursa. Takva pozicija predstavlja temelj za pokretanje investicija usmjerenih razvoju kompanije, kroz nove projekte poput „iCasina“ i „LIVE klađenja“, a samim tim i daljnjem unapređenju poslovnih rezultata Hrvatske Lutrije kroz značajan rast prihoda.

U prva 4 mjeseca 2013. godine Hrvatska Lutrija je ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 18,2 milijuna kuna što predstavlja rast od 141% u odnosu na isto razdoblje 2012. godine kada je dobit iznosila 7,6 milijuna kuna. Ovaj je rezultat prvenstveno uzrokovan rastom ukupnih prihoda u iznosu od 22 milijuna kuna uz paralelnu konsolidaciju troškova. Promatrajući pojedine segmente portfelja najznačajniji  rast prihoda zabilježen je u lutrijskim igrama 14%, u segmentu klađenja 37%, dok u automat klubovima rast iznosi 18%.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!