mjesto za top banner

30. SRPNJA 2015. 15:34h

HRVATSKA LIJEčNIčKA KOMORA: Političko kadroviranje u KBC-u Zagreb

Dr. Trpimir Goluža

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Iz Hrvatske liječničke komore u četvrtak su oštro reagirali na poništenje pojedinih natječaja za pročelnike zavoda i predstojnike klinika na KBC-u Zagreb izrazivši sumnju u političko kadroviranje, no iz Uprave KBC-a poručuju da su razlozi isključivo proceduralne prirode, te da su postupili po odluci Ministarstva zdravlja.

Neposredan povod za reakciju Komore bilo je poništenje javnog natječaja za pročelnika Zavoda za gastroenterologiju I hepatologiju, mjesto za koje su se kandidirali SDP-ov saborski zastupnik Rajko Ostojić i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić.

"Hrvatskoj liječničkoj komori ovih dana javljaju se mnogi članovi s KBC-a Zagreb, uznemireni doga?ajima oko izbora predstojnika klinika i pročelnika zavoda KBC-a Zagreb. Poništenja javnih natječaja bez valjanih obrazloženja, postavlja opravdanu sumnju u političko kadroviranje, kojem ne bi smjelo biti mjesta u struci", izjavio je Hini predsjednik Komore Trpimir Goluža (foto).

Komora se, ističe, "apsolutno protivi politizaciji struke i traži od nadležnih i odgovornih, da očuvaju dignitet struke te da se svi natječaji provedu sukladno zakonima i pravilima struke bez političkih zakulisnih igara".

Dobro obaviješteni izvori kažu da je Željko Krznarić tijekom procedure izbora pred Ostojićem imao jasnu prednost osvojivši četiri od pet glasova članova izbornog povjerenstva.

"Jako mi je žao i pomalo sam razočaran što nisam konačno izabran, nakon što su navodno svi pokazatelji išli meni u prilog te mi je javno čestitano kao novom pročelniku Zavoda", izjavio je Hini Krznarić te dodao da je legalist i poštuje procedure koje se provode u izbornom postupku.

Kaže i da se Hrvatski liječnički zbor, na čijem je čelu, neće miješati u cijeli slučaj, ali su načelno protiv miješanja politike u struku.

Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Hrvoje Vrčić objašnjava da je natječaj poništilo Ministarstvo zdravlja "zbog moguće pogreške u proceduri". Postupili smo po dopisu Ministarstva, koji je objavljen i u Narodnim novinama. Imamo vrlo transparentan način izbora i treba ga ponoviti ako nije ispoštovan. Ja tu apsolutno ne vidim nikakvu politiku, a novi natječaj bit će vrlo skoro raspisan, poručuje Vrčić.

U me?uvremenu dok se ne raspiše novi natječaj, na dužnost v.d. pročelnika izabran je Nadan Rustemović, za kojega izvori s Rebra kažu da je blizak Rajku Ostojiću.

Upitani za komentar, u Ministarstvu zdravlja pak kažu da oni ne kadroviraju po odjelima bolnica i ne mogu se uplitati u kadrovske odluke njihovih uprava.

 

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!