mjesto za top banner

16. LIPNJA 2013. 13:01h

HRVATSKA LIDER U REGIJI 260 multimilijunaša u Lijepoj našoj

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Nedavna analiza World Wealth Reporta (WUWR) 2012-2013 pokazala je da je Hrvatska lider u regiji kada su u pitanju multimilijunaši. Naime, procjenjuje se da se u Hrvatskoj nalazi 260 mutimilijunaša, kao i u Češkoj. Prema kriterijima WUWR-a, multimilijunaš je svatko čije bogatstvo iznosi više od 30 milijuna dolara.

U Srbiji je tek 90 multimilijunaša, u BIH 85, Sloveniji 70, dok ih je u Crnoj Gori svega 21.
Najviše je multimilijunaša u Njemačkoj, njih 15.770, zatim u Velikoj Britaniji ih je 10.515, a u Švicarskoj je 5.595 multimilijunaša.

Istraživanje Boston Consulting Group-a, jedne od najuglednijih svjetskih konzultantskih kuća, došlo je do podatka da je ukupno bogatstvo privatnih domaćinstava u svijetu u 2012. godini iznosilo 135,5 bilijuna dolara.
Bilježi se porast od 7,3 posto, a najviše novih bogataša dolazi iz Latinske Amerike, Istočne Europe i azijsko-pacifičke regije.

Na svijetu postoji i sveukupno 13,8 milijuna onih koji se smatraju ultramilijunašima, to jest, njihovo bogatstvo procijenjeno je većim od 100 milijuna dolara.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!