mjesto za top banner

29. VELJAE 2012. 14:10h

Hrvatska će modernizirati mornaricu prodajom Patrijinih oklopnjaka

Svečano postrojeni časnici Hrvatske ratne mornarice

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U Ministarstvu obrane razmišlja se o prodaji 40 do 50 oklopnih vozila AMV koja se proizvode u Đuri Đakoviću, a tako zarađeni novac usmjerio bi se na opremanje Ratne mornarice ophodnim brodovima, donosi portalDefender.hr.

Večernjem listu je iz MORH-a načelno potvrđeno pisanje tog portala, no naglašavaju da još nikakva odluka o prodaji nije donesena.

– Otprije je poznato da MORH-u u ovom trenutku i ovom dinamikom proizvodnje ne trebaju sva vozila koja su ugovorena. Pozdravljamo nastojanja Đure Đakovića i Patrije za prodaju vozila na treća tržišta. Korištenjem vozila iz MORH-ove kvote za takvu prodaju bi se, među ostalim, osiguralo "lakše disanje" što se tiče proračunskih troškova – rekao nam je visokopozicionirani izvor u ministarstvu.

MORH bi, ako se sklopi sporazum s nekom trećom zemljom, imao na raspolaganju nekoliko stotina milijuna kuna više nego je dosad planirano, a koje bi mogao iskoristiti za svoje prioritete. Jedan od njih je, kažu u MORH-u, i nabava ophodnih brodova za Obalnu stražu.

Od 2007. godine, kada je Hrvatska potpisala ugovor s finskom Patrijom, kao jedan od smjerova razvoja hrvatsko-finske suradnje razmatrala se mogućnost prodaje oklopnjaka, koji bi se proizvodili u Hrvatskoj, na treća tržišta. U prvo vrijeme kao mogući kupac spominjala se Makedonija, koja je preuzimanjem "hrvatskog modela" željela uštedjeti vrijeme i novac koje bi potrošila ako bi održala testiranja više ponuđača. No, od tog posla nije bilo ništa, a posljednjih godina aktualan je Bliski istok, regija u kojoj više država razmatra nabavu oklopnih vozila za potrebe svojih oružanih snaga. Patrijin oklopnjak već je i prošao zahtjevna testiranja u nekim od tih država, a činjenica da bi u slučaju postignutog dogovora nekoliko desetaka vozila moglo odmah biti isporučeno naručitelju svakako ide u korist finsko-hrvatskim partnerima jer to praktički nijedan konkurent trenutačno ne može ponuditi.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!