mjesto za top banner

10. TRAVNJA 2012. 14:21h

Hrvatska će Libijcima pomagati u razminiranju

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Predstavnici visoke delegacije Libije, koji su bili u uzvratnoj posjeti Hrvatskoj, sa zahvalnošću su prihvatili prijateljsku ponudu i pomoć naše zemlje u borbi protiv mina. Kako su naglasili za posjete Hrvatskom centru za razminiranje u Sisku, zainteresirani su za suradnju s tvrtkama koje se bave razminiranjem i proizvodnjom zaštitne opreme i strojeva za razmiravanje.

– Naša je suradnja već počela lanjskim programom edukacije djece o opasnostima od mina i treningom za edukatore, koje su proveli zaklada "Hrvatska bez mina" i HCR. Uz nastavak tog programa, sada suradnju želimo proširiti i konkretnom pomoći na razminiranju – rekao je predsjednik libijske Zaklade za razminiranje Abdulhakim A. Elamri.

Visoki predstavnici tri libijska ministarstva, kao i upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje "Hrvatska bez mina", Đurđa Adlešić, koja je boravila u Libiji, svjedočili su o visokoj zagađenosti te zemlje od mina.Kako kažu, još su uvijek čak i parkovi u središtu Tripolija pod minama. Broj žrtava od mina u Libiji još je nepoznat, a poznato je jedino da je dosad izvađeno oko 25.000 mina.

Kako su najavili Libijci, nakon osnivanja nacionalne zaklade, primijenit će hrvatski model pretraživanja minski sumnjivih područja, evidencije i razminiranja, koji je u svijetu dobio najviše ocjene. Kako je rekao ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, gostima su prenijeta hrvatska iskustva u borbi protiv mina, ali i o stranoj humanitarnoj pomoći, koja se nerijetko nudi iz komercijalnih interesa.
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!