mjesto za top banner

25. TRAVNJA 2012. 14:44h

Hitan zračni medicinski prijevoz ubuduće tijekom cijele godine

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Ministri Ante Kotromanović i Rajko Ostojić potpisali su danas Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza koji će se primjenjivati tijekom cijele godine, a ne samo u turističkoj sezoni kako se to ranije radilo. 

Novim sporazumom Ministarstvo zdravlja osigurat će za svaki hitni medicinski let liječnički tim koji će se sastojati od liječnika, tehničara i medicinske sestre. 

– To znači da liječnik koji je primio pacijenta neće, kao što je bio slučaj do sada, napuštati svoje radno mjesto, primjerice na otoku. Pacijenta će u tom slučaju u helikopteru primiti liječnički tim s drugim liječnikom koji će ga tijekom leta pratiti do bolnice u, primjerice, Splitu, Zagrebu ili bilo koje druge bolnice – pojasnio je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Dodao je i da će se za medicinsko osoblje osigurati i dodatna obuka iz zrakoplovne medicine i za letove u posebnim uvjetima.

Ministar obrane Ante Kotromanović istaknuo je, pak, kako će MORH i Oružane snage i dalje nastaviti pružati pomoć kroz angažman posada helikoptera u pružanju hitnog medicinskog zračnog prijevoza. U posljednje tri godine MORH-ovim helikopterima ostvareno je 3425 hitnih medicinskih letova.
 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!