mjesto za top banner

1. SIJENJA 2015. 11:26h

HGK Raste potreba za detektivskim uslugama

Povećala na sajmu starina na Britanskom trgu

Foto

Hrvatska
0

Tekst

U Hrvatskoj u posljednjih pet godina primjećujemo sve veću potrebu za uslugama detektiva, koje se odnose na sigurnosni konzalting, pomoć menadžerima, upravi i vlasnicima tvrtki u odlučivanju oko poduzimanja mjera u kriznim situacijama, poslovanja s trećom osobama ili tvrtkama, preuzimanja i/ili preustroja tvrtki, ljudskim resursima, zaštiti intelektualnog vlasništva, zaštiti poslovnih tajni. Sve to upućuje na sve veću potrebu tržišta za uslugom sigurnosnog business intelligence-a, s obzirom da faktor pravodobne informacije predstavlja prednost/profit i ima svrhu stvaranja prednosti na tržištu, stoji u jutrošnjem priopćenju Hrvatske gospodarske komore.
 
Privatni detektivi u Republici Hrvatskoj legalno i uspješno djeluju od 1996. godine pa posao privatnog detektiva već odavno nije samo praksa razvijenih europskih zemalja. U travnju 2014. godine u sklopu HGK pri Udruženju istražnih i zaštitnih djelatnosti osnovana je i Grupacija istražnih djelatnosti.
 
Osnovna zadaća grupacije je otklanjanje predrasuda o ograničenosti detektivskih usluga i proširenje spoznaja da su privatni detektivi znalci procjene, tragači za podacima, kreatori pravovremene i pravilno oblikovane informacije i pouzdani savjetnici.
 
“časnik u sigurnosnoj službi treba imati vruće srce, hladnu glavu i čiste prste" rekao je prvi sovjetski obavještajac F. E. ?eržinski, a njegov moto i danas vrijedi za privatne detektive. Pri obavljanju detektivskog posla bitni su iskrenost, kreativnost, iskustvo i stručnost kako bi postavljeni zadatak bio uspješno realiziran, a klijent zadovoljan. Senzibilnost i iskrenost prema klijentima izdvaja se kao temeljno načelo kojim se privatni detektiv vodi u procesu rješavanja postavljenog zadatka. Za uspješno rješenje nastalog problema najvažnije je stvoriti povjerenje klijenta pri analizi njegovog problema.
 
Razumijevanje detektivske djelatnosti dovodi svakoga do spoznaje od kakve sve koristi mogu biti detektivi u poslovnom i privatnom životu. Potencijalni klijenti često imaju iskrivljenu predodžbu o detektivima, koja se često temelji na filmskim i literarnim likovima, nisu dovoljno informirani o opsegu detektivskih usluga te ne prepoznaju prednosti korištenja detektivskih usluga pri rješavanju problema.
 
Trenutno je u Republici Hrvatskoj registrirano 110 osoba s licencom privatnog detektiva, od toga je devet registrirano kao obrt, a 11 kao trgovačko društvo.
 
U protekloj 18-ogodišnjoj praksi provedena detektivska istraživanja bila su veoma raznolika, a u pravilu se odnose na neophodne, podatke, informacije, procjene, analize i dokaze pomoću kojih su ljudi donosili odluke o sklapanju ili raskidanju ugovora, početku ili prestanku poslovne suradnje s osobama ili tvrtkama, stupnjevima ugroza i rizika unutar tvrtki, pokretanju ili odustajanju od raznih vrsta postupaka ili sporova pred sudovima i drugim tijelima. Kriminalističkim rječnikom, detektivska istraživanja odnosila su se na istraživanje prijevara, kra?a, iznuda i ucjena, prijetnji, traganja za osobama, predmetima i imovinom, procjene ugroženosti i rizika itd.
 
Učinkovitost pronalaženja potrebnih informacija i angažiranost na konkretnom slučaju veća je od one koja se može očekivati od tijela državne vlasti. Drugim riječima, privatni detektiv se može smatrati jednim vidom „privatnog policajca“ čije je djelovanje ure?eno načelima detektivske etike i Zakonom o privatnim detektivima („Narodne novine“, 24/2009), čime se izbjegava rizik zlouporabe krizne situacije kao i ucjena, prodaja informacija, iznuda klijenata i sl. Informacije u detektivskom poslu predstavljaju robu. Fizičke i pravne osobe sve više postaju svjesne važnosti pravovremene i točne informacije u poslovanju.
 
Najčešći klijenti privatnih detektiva su uz fizičke osobe, odvjetnici, zatim investitori, menadžeri, osiguravajuća društva, šefovi sigurnosnih ureda tvrtki i korporacija, banke i trgovački lanci iz Hrvatske, EU i šire. Detektivske agencije i uredi veoma uspješno sura?uju s mrežom detektiva u Europi i svijetu, s MUP-om, Državnim odvjetništvom i Carinom RH.
 
Razvojni put detektivske djelatnosti temelji se na korištenju novih tehnologija, permanentnom stručnom usavršavanju, bliskoj suradnji sa stručnjacima specijalistima iz raznih područja znanosti, rada i života te suradnji sa svima u regiji koji poznaju lokalne prilike, prostor i zbivanja. Puno rada i vremena posvećuje se razvoju mreže i suradnji s inozemnim detektivima i pravnim osobama.
 
Paralelno, kroz Hrvatsku gospodarsku komoru, Udrugu privatnih detektiva Hrvatske, Udrugu menadžera sigurnosti, kao i odre?ene obrazovne institucije doprinose razvoju detektivske djelatnosti, poboljšanju zakonske regulative te prezentaciji i popularizaciji detektivske profesije.

 

  • Intervju: Mirna itum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu itum, proelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonaelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveuilina profesorica, lanica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojinice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebakog holdinga inila se kao idealna osoba za tu politiku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem pria o svom ivotnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, ija je lanica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dunosti.

  • Intervju: Mirna itum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan vie od 6 milijuna puta!