mjesto za top banner

29. SRPNJA 2010. 11:11h

Hebrang: U Srbu se dogodio početak četničkog orgijanja, a ne ustanak

Andrija Hebrang

Foto

Hrvatska
0

Tekst

Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je da hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću nije trebao prisustvovati obilježavanju obljetnice u Srbu jer se u tom mjesto dogodio "početak četničkog orgijanja, a ne ustanak", piše Novi list.

- Očito je da se iza antifašizma više ne krije samo komunizam nego čak i četništvo. Kada je govorio o kapi partizanki, Josipović je morao voditi računa i o ljudima koji su ubijeni u ime tog simbola za i nakon Drugog svjetskog rata, kao i 1991. godine. I moja je obitelj stradala pod simbolom zvijezde- rekao je Hebrang.

Zanimljivo je i da Hebrang smatra da je dobro što predsjednik Sabora Luka Bebić nije bio Srbu iako je on bio pokrovitlej tog skupa.

- Ne znam zašto je prihvatio pokroviteljstvo na tim skupom. Taj skup predstavlja kršenje Zakona o blagdanima jer zna se da je Dan antifašističke borbe 22. lipanj. U Srbu se 27. srpnja 1941. godine nije dogodio nikakav ustanak nego je to bio bio početak četničkog orgijanja u drugom svjetskom ratu na prostoru Hrvatske- izjavio je Hebrang.

Predsjednik Hvidre, saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić također smatra da Luka Bebić napravio propust kada je prihvatio "pokroviteljstvo nad nečim takvim".

Pupovac nezadovoljan medijskim praćenjem skupa


Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je da je skup u Srbu bio veličanstven "unatoč medijskim i javnim pripremama koje su bile suprotne od toga".

- I okupljeni i govori i govornici, sve je bilo u skladu s novim razumijevanjem antifašizma i antifašističke tradicije Hrvatske. I nikoga nije omelo što su od onih koji su došli na kontraskup moglo čuti pjevanje o Juri i Bobanu. O istom onom Juri koji je vodio program pogroma Srba u Lici. Na kontraskupu su se izvikivale i protuustavne parole koje pozivaju na nasilje i mržnju- rekao je Pupovac. 

Druge reakcije pročitajte i na Mladež HČSP-a: Josipoviću, nismo došli u Srb izraziti mišljenje.

 

  • Intervju: Mirna Šitum (drugi dio)

    Profesoricu Mirnu Šitum, pročelnicu za zdravstvo grada Zagreba, najavili smo prije desetak dana kao HDZ-ov tajni adut u utrci za gradonačelnicu Zagreba ako se Zagrebu dogode prijevremeni izbori. Ugledna doktorica, sveučilišna profesorica, članica HAZU-a, dragovoljka Domovinskog rata koja je ranjena na prvoj crti bojišnice i koja od nedavno savladava i komunalne probleme kao predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga činila se kao idealna osoba za tu političku bitku. No, u velikom razgovoru za portal dalje.com u kojem priča o svom životnom, znanstvenom i ratnom putu otkriva kako u politici ipak ima neke druge planove. HDZ-u, čija je članica, spremna se odazvati, ako je pozovu. Ali za neke druge dužnosti.

  • Intervju: Mirna Šitum (prvi dio)
  • Ella Henderson: Hold on, we are going home
  • Video koji je pogledan više od 6 milijuna puta!